Drożdżowa babka wielkanocna z jagodami

Babka drożdżowa z jagodami to moja propozycja na  świąteczną babkę z zapachem  lata. W mojej zamrażarce zostały ostatnie już woreczki z mrożonkami więc  postanowiłam wykorzystać je do przygotowania na świąteczny stół babki drożdżowej z powiewem letnich smaków. Jest to uzasadnione pogodą i tęsknotą za słońcem, zielenią bo tegoroczne Święta Wielkanocne w niczym nie przypominają wiosennych klimatów. Może potrawy choć trochę ocieplą atmosferę świąt.

Drożdżowa babka wielkanocna z jagodami

 

Składniki:

4 ½  szklanki mąki

5 dag drożdży,

½ szklanki cukru,

1 ½ szklanki mleka,

1 mały cukier waniliowy,

3 żółtka

Jagody mrożone – w lecie świeże

Wykonanie

W naczyniu z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, mieszamy  i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 15-20 minut).

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, cukier,  cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; następnie wszystko mieszamy ( ja robię to ręcznie) około 8 min. Formę tortową
z wyciąganym dnem smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na dwie długie części,  a następnie formujemy warkocz z dwóch kawałków, który układamy do formy tortowej (powstaje okrągły warkocz). Jagody rozmrażamy wcześniej i następnie nakładamy na warkocz. Babkę odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pieczemy w 180  stopniach ok. 20-30 minut. Po tym czasie babkę wyjmujemy, studzimy i wyjmujemy z formy.

Drożdżowa babka wielkanocna z jagodami

Drożdżowa babka wielkanocna z jagodami

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Ale obłędna ta baba;)! Zdrowych i Spokojnych Świąt życzę :)! Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.