Pyszne racuchy z jabłkami

Święta, święta i po świętach. Nie wiem jak Wy ale ja jestem jak zwykle po świętach mocno zmęczona i przejedzona. Wszystko było pyszne ( ciasta, mięsa, sałatki itd…)  ale dzisiaj mam ochotę na coś prostego i szybkiego do zjedzenia. Racuchy z jabłkami na kefirze lub jogurcie naturalnym będą dobre na poświąteczny lekki obiad.

 

Składniki

1 ½   szklanki  mąki

1 szklanka jogurtu naturalnego lub kefiru

2-3  łyżki cukru, w zależności jak słodkie placki lubimy

1 mały cukier waniliowy,

2 jajka

Olej rzepakowy do smażenia

4 jabłka

Cukier puder do posypania

Wykonanie

Do większej miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, wbijamy jajka, wlewamy jogurt i mikserem mieszamy wszystko aby się dobrze połączyły składniki. Ciasto musi mieć konsystencję lekko lejącą (musi być gęściejsze jak na naleśniki). Więc jeśli będzie zbyt rzadkie (jogurty naturalne/ kefiry są różne, jedne są gęściejsze a inne bardzo płynne), dodajemy trochę mąki lub odwrotnie. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki, następnie  dodajemy pokrojone do ciasta, całość mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej  i wykładamy po porcji ciasta z jabłkami. Smażymy z dwóch stron ( po około 1 minucie z każdej strony).

Usmażone racuchy przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć tłuszcz, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 8

  1. http:pastawithapplepie.blogspot.com
    Kwiecień 2
    Odpowiedz

    uwielbiam racuchy zwlaszcza te drozdzowe 😉

  2. Kwiecień 4
    Odpowiedz

    Uwielbiam takie racuchy 🙂 i koniecznie cynamon do tego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.