Jagodzianki z kruszonką

Sezon na pyszne, prawdziwe  jagodzianki jest w pełni, ale niestety trwa krótko. Dlatego zachęcam do przygotowywania teraz pysznych, ciast i ciasteczek z jagodami; dopóki są świeże jagodyNa blogu jest już wersja tradycyjnych drożdżówek-jagodzianek, dlatego tym razem przygotowałam je nieco inaczej, posypane kruszonką.

Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką

Składniki:

4 ½  szklanki mąki

5 dag drożdży,

½ szklanki cukru,

1 szklanka mleka,

½ szklanki kefiru/maślanki

1 mały cukier waniliowy,

3 żółtka

Jagody  świeże

Kruszonka:

2 łyżki masła,

3 łyżki cukru,

5 łyżek mąki

Wykonanie

W naczyniu z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, szczyptę soli, mieszamy  i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 15-20 minut).

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, cukier,  cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; następnie wszystko mieszamy  około 10 min.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na średnio grubo,  a następnie wykrawamy koła, które układamy do formy wyłożonej papierem. Jagody myjemy i suszymy. Na każdy placek nakładamy po łyżeczce jagód i odstawiamy aby wyrosło. W między czasie robimy kruszonkę- zagniatamy mąkę z masłem i cukrem. Kruszonkę nakładamy na ciastka i pieczemy w 180  stopniach ok. 20-30 minut. Po tym czasie  wyjmujemy, studzimy.

Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.