Drożdżowa babka cytrynowa

Babka drożdżowa nigdy nam się nie znudzi. Jest to najlepsze i ulubione ciasto na śniadanie. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.

Podobnie jak z chlebem, zapach pieczonego ciasta drożdżowego roznosi się po domu i jest niezastąpiony i niepowtarzalny. U mnie najczęściej jest tak, że jak tylko wyciągnę ciasto piekarnika to są już chętni do jedzenia i trudno utrzymać żeby przestygło.

Dzisiaj babka jest ze skórką cytrynową co dodatkowo dodało jej pysznego smaku. Pieczone ciasto drożdżowe ze skórką cytrynową pachniało i smakowało wybornie. W takie zimne, jesienne dni aromatyczne, cytrynowe ciasto dodaje energii i nastraja bardzo pozytywnie. Można do niego podać domową konfiturę i cóż nam więcej potrzeba. No może pyszną kawę lub herbatę, ciepły koc i dobrą, nastrojową muzykę.

Dodam tylko, że ciasto na tą bakę powinno być dość lekkie bo wtedy babka będzie wyjątkowo puszysta i miękka. Pamiętajmy też o wyrabianiu ciasta przez co najmniej 10 minut, co też zapewni ciastu pulchności.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

300g mąki pszennej,

20 g świeżych drożdży,

½ szklanki cukru,

½ szklanki mleka

2 jajka,

Skórka z 1 cytryny,

Płatki migdałowe do posypania na wierzch

Wykonanie

W naczyniu z ciepłym mlekiem rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, szczyptę soli, mieszamy  i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut aby zaczyn urósł.

W między czasie myjemy dokładnie cytrynę, następnie sparzamy wrzątkiem, wycieramy i ścieramy na małych oczkach skórkę.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn; następnie wszystko mieszamy ( ja robię to ręcznie) około 8 min. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę a jeśli jest zbyt gęste podlewamy mlekiem. Ciasto na tą babkę powinno być lekkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pól godziny aby wyrosło. Po tym czasie dodajemy do wyrośniętego ciasta skórkę z cytryny i wyrabiamy jeszcze około 5 minut.

Babkę  wkładamy do formy wysmarowanej olejem, posypujemy płatkami migdałowymi i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pieczemy w 180  stopniach ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie babkę wyjmujemy, studzimy i wyjmujemy z formy.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. George Spike
    1 marca
    Odpowiedz

    Tą babka jest bez tłuszczu?

  2. Brenia
    7 marca
    Odpowiedz

    Tak, bez tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.