Jagodzianki odrywane z cukrem pudrem

Jagodzianki to chyba najsłynniejsze polskie drożdżówki. Niezmiennie kojarzą się z latem, lasem i wakacjami. Moje wspomnienia z pysznymi jagodziankami to Olsztynek. Tam jadłam najlepsze, pełne jagód jagodzianki.

Moje jagodzianki są puszyste, pełne jagód i odrywa się je jeszcze ciepłe a wtedy jagody wylewają się w dużej ilości. Nie są trudne do zrobienia. Ważne aby ciasto drożdżowe wyrabiać chwilę (10-15 minut) bo wtedy jest najlepsze. Dodaję żółtka a nie całe jajka i masło co powoduje, że ciasto jest puszyste i długo jest świeże.

Moje Dzieci bardzo lubią takie drożdżowe smakołyki więc postanowiłam zrobić i trochę Je porozpieszczać. Takie kulinarne rozpieszczanie Dzieci mam chyba po mojej Mamie, która też to robiła i sprawiała nam tym ogromną przyjemność. Jak przyjeżdżałam, już jako dorosła osoba do domu, to zawsze czekała na mnie moja ulubiona potrawa. Mama robiła wtedy moje ulubione dania i dogadzała mi pysznymi smakołykami. Moje Dzieci też tak miały jak przyjeżdżały do Babci. Jak dobrze, że mamy takie wspomnienia z domu rodzinnego.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na blachę o wymiarach 40/25

600 g mąki pszennej,

5 dag drożdży,

100 g masła

 250 ml mleka,

3 żółtka,

Szklanka cukru, cukru,

1 cukier waniliowy,

300 g jagód

Wykonanie

Mleko podgrzewamy tak aby było ciepłe ale nie gorące. Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 20 minut). Masło roztapiamy i studzimy.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy  pozostały cukier, żółtka,  cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; mieszamy wszystko razem około 10 min.

Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia ( aż podwoi objętość).

Jagody czyścimy, płuczemy i suszymy.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na średnią grubość i formujemy małe koła ( ja formowałam koła za pomocą średniej wielkości szklanki ). Następnie nakładamy trochę jagód i formujemy bułeczki.

Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułeczki , robiąc małe odstępy między bułeczkami. Gotowe zostawiamy ponownie do wyrośnięcia.

Jak bułeczki podrosną smarujemy roztrzepanym białkiem . Pieczemy w 180  stopniach 20- 30 minut . Posypujemy cukrem pudrem.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.