W 100% jagodowo – jagodzianki i mały bonus :)

Sezon na jagody w pełni, więc jak tu nie piec tak charakterystycznych dla lata jagodzianek. Tylko w tym czasie są one najlepsze. W zimie co prawda piekę z mrożonych jagód ale to nie jest to samo co ze świeżymi jagodami. Polecam na popołudniową przekąskę lub jako śniadanie idealne – do tego wystarczy, że pozostałe nam jagody zmiksujemy z kefirem lub jogurtem naturalnym, dosłodzimy do smaku i do pysznych jagodzianek mamy orzeĽwiający koktajl jagodowy! Jagodowa rozpusta na bank 😉

 

Składniki:

4 dag drożdży,

1/2   kg mąki  pszennej,

1/2 szklanki cukru,

1/2  szklanki mleka,

cukier waniliowy,

 3 żółtka

20 dag jagód świeżych

jagody


Wykonanie:

Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, mąkę, żółtka,  cukier waniliowy; mieszamy około 5 min i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto mieszamy i w razie potrzeby dodajemy trochę mąki- musi mieć konsystencje ciasta na pierogi.

Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na prostokąty, nakładamy jagody, posypujemy je odrobiną cukru i zawijamy  na jagodzianki. Gotowe jagodzianki układamy na blachę, smarujemy białkiem i odkładamy do wyrośnięcia jeszcze na ok 20min. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy ok. 1/2h.

   ?

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. no, no, ilez jagód! i jagodzianki wspaniałe, a bonus równie uroczy i smakowity.

  2. Lipiec 25
    Odpowiedz

    Boziu, jak one się cudnie błyszczą! Wyglądają jakbyś glazurę zrobiła z letniego słonka 🙂 Cuda!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.