Chałka drożdżowa z foremki

Któż nie lubi drożdżowej, puszystej chałki ? U mnie wszyscy jesteśmy jej wielbicielami. Ta jest pieczona w formie na keks więc nie trzeba zastanawiać się jak ukręcić warkocz. Jedynym mankamentem jest czas potrzebny do zrobienia bo ciasto powinno leżakować całą noc w lodówce. Ale warte jest takiego czasu i zachodu bo jest puszysta, mięciutka a  odrywanie ciepłych jeszcze kawałków to sama przyjemność.

Składniki

zaczyn:

25 g drożdży,

Łyżka cukru,

200 g mleka,

Łyżka mąki pszennej

Ciasto:

2 jajka,

500g mąki pszennej,

80 g  cukru,

Wanilia

80 g masła,

Kruszonka:

4 łyżki masła,

4 łyżki cukru, 

7 łyżek mąki

Wykonanie

Jajka i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Mleko podgrzewamy tak aby było ciepłe ale nie gorące.

W misce ucieramy drożdże z cukrem a następnie dodajemy mleko i mąkę. Mieszamy, przykrywamy  i zostawiamy w ciepłym miejscu aby zaczyn wyrósł – około 20 minut.

Masło topimy i schładzamy.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajka, parę ziarenek wanilii i wyrośnięty zaczyn; mieszamy aż wszystko się połączy a następnie dodajemy stopione masło- dalej wyrabiamy około 15 min.

Gotowe ciasto przykrywamy i dajemy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia wyjmujemy ciasto z lodówki, przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i zostawiamy na godzinę aby się ogrzało. Po tym czasie wyrabiamy jeszcze ciasto 10 minut. Gotowe dzielimy na 8 kulek.
Formę na keks o wymiarach 30/11 cm wykładamy papierem do pieczenia. Kulki układamy w blaszce (dowolnie je przekładając ale wszystkie mają się zmieścić) i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy ze sobą  dość długo aż  zrobimy kruszonkę. Dajemy na 30 minut do lodówki.

Jak babka wyrośnie smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Posypujemy kruszonką.

Pieczemy w 180 stopniach około  40 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy. 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.