Sandacz z sosem z borowików

Sandacz to pyszna, delikatna, biała ryba –  można powiedzieć, że to rarytas dla wszystkich smakoszy ryb. Jest to moja ulubiona ryba. Jest dobra zarówno smażona na patelni jak też pieczona w piekarniku. 
Na świąteczny obiad dla jej wielbicieli proponuję przygotować z sosem z borowików i ziemniakami puree z dodatkiem koperku. Borowiki to też szlachetne grzyby więc z duecie z tak pyszną rybą będą znakomitym  daniem. 

Składniki

Filety z sandacza – 4-5 sztuk,

2 łyżki mąki pszennej,

Łyżka tartego parmezanu,

Sól,

Masło klarowane do smażenia,

Sok z cytryny,

Sos grzybowy:

50 g suszonych borowików

1 cebula,

Szklanka śmietany 18%,

Łyżeczka mąki ziemniaczanej,

Sól, pieprz,

Ziemniaki,

3 łyżki gęstej kwaśniej śmietany,

pęczek koperku

Wykonanie:

Przygotowujemy sos borowikowy.

Grzyby płuczemy i  moczymy wcześniej w ciepłej wodzie ( około 1/2  godz), następnie odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę kroimy  w drobną kostkę i dusimy  na maśle. Do cebuli dodajemy pokrojone grzyby, mieszamy i podsmażamy 4-5 minut. 
Następnie dodajemy 1 1/2 szklanki wody i dusimy  na małym ogniu około  30 minut.  Na koniec dodajemy śmietanę, wymieszaną z mąką ziemniaczaną, mieszamy i zagotowujemy 4 minuty. Doprawiamy całość solą i pieprzem.

Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i tłuczemy. Dodajemy sól, śmietanę i ponownie tłuczemy aż będzie puree. Na koniec dodajemy pokrojony drobno koperek i mieszamy.

Filety z sandacza czyścimy z ości ( jeśli są duże te ości), myjemy i kroimy na mniejsze kawałki – solimy .W  misce mieszamy mąkę z serem parmezan. Filety obtaczamy w mące z parmezanem. 
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy filety, po około 2 minuty z każdej strony. 

Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny.

Podajemy sandacza z sosem, ziemniakami i gotowanymi brokułami. 


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.