Sandacz w panierce z pestek dyni

Sandacz to pyszna, delikatna, biała ryba –  można powiedzieć, że to rarytas dla wszystkich smakoszy ryb. Jest to moja ulubiona ryba. Jest dobra zarówno smażona na patelni jak też pieczona w piekarniku.

Jeśli lubicie smażoną  rybę w panierce,  to tym razem proponuję przygotować trochę inną panierkę – z pestek dyni. Zachęcam do wypróbowania takiej panierki bo wprowadzi sporo urozmaicenia do smażonej ryby i będzie bardzo zdrowa. Zapewniam, że jest pyszna.

My lubimy smażoną rybę z frytkami lub zwykłymi ziemniakami i koniecznie z surówką z kiszonej kapusty.

Składniki:

Filety z sandacza 4 – 5 sztuk,

1 jajko,

3 łyżki mleka,

4-5 łyżek pestek dyni,

1 łyżka bułki tartej,

Sól ,biały  pieprz,

Sok z ½ cytryn,

Olej do smażenia

Wykonanie

Filety z sandacza czyścimy z ości, myjemy, suszymy ręcznikiem  papierowym i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Olej rozgrzewamy na patelni. W międzyczasie  mieszamy w misce pestki dyni z bułką tartą,  następnie  rozbijamy w miseczce jajko ( możemy dodać trochę mleka do jajka)  i  maczamy filet  w jajku  a na koniec w obtaczamy w pestkach dyni. Na rozgrzany olej dajemy filety z sandacza w panierce z pestek dyni i smażymy na średnim ogniu około 2 minut z każdej strony.

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. 14 lutego
    Odpowiedz

    Jaki świetny pomysł na panierkę! Jutro wykorzystam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.