Filety sandacza smażone w panierce z mąki pszennej i parmezanu

Sandacz to nasz ulubiona ryba. Przygotowuję ją najczęściej w prostej wersji czyli w panierce z jajka i mąki.

Tym razem postanowiłam troszeczkę urozmaicić panierkę, dodając starty parmezan. Jeśli smażę rybę, szczególnie dorsza lub sandacza to oprócz oleju dodaję również masło. Ryba ma wtedy wyjątkowo dobry smak.

Taką smażoną rybę lubimy z ziemniakami z wody i surówką z kwaszonej kapusty – moja była domowa. Chcecie przepisu na kwaszoną kapustę więc w najbliższym czasie spodziewajcie się wpisu na blogu. Przy tym wpisie będzie niespodzianka ale to za chwilę 😉

dsc_0504

Składniki

Filety z sandacza – 6 -7 sztuk,

1 jajko,

2-3 łyżki mąki pszennej,

Łyżka tartego parmezanu,

Sól,

Olej rzepakowy do smażenia,

Masło,

cytryny

Wykonanie

Filety z sandacza czyścimy z ości ( jeśli są duże te ości), myjemy i kroimy na mniejsze kawałki – solimy .

Przygotowujemy panierkę.

W misce rozbijamy jajko. W drugiej misce mieszamy mąkę z serem parmezan. Filety moczymy najpierw w jajku a następnie w mące. Na patelni rozgrzewamy olej z łyżką masła i smażymy filety, po około 2 minuty z każdej strony. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny.

Podajemy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

dsc_0510 dsc_0508

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.