Szybka, pyszna i bardzo efektowna tarta. Przygotowałam ją na imprezę w Rysinach, w klimacie jesiennym. Wszystkim bardzo posmakowała i zniknęła 'w sekundę’ 🙂 Wam również ją polecam na jakiś niedzielny, jesienny deser.
Przepis na ciasto – forma 21/26
3 żółtka,
2 szklanki mąki pszennej,
1/2 kostki masła,
Łyżka cukru pudru,
2 łyżki mleka,
Gruszki
Krem waniliowy
330 g słodkiej śmietany – 12 %,
250 g serka mascarpone,
1 cukier waniliowy,
3 łyżki cukru pudru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka,
110 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto.
Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło ( schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę mleka – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.
Przygotowujemy krem.
Do miski dajemy śmietanę i ubijamy; następnie dodajemy cukier puder, serek mascarpone, jajka i ubijamy delikatnie. Na koniec dodajemy mąkę i wszystko dobrze mieszamy.
Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto.
Gruszki myjemy i obieramy.
Następnie wlewamy na ciasto krem waniliowy i dodajemy całe gruszki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy około 30 min.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy odczekać, aby dobrze przestygło i krem się ściął. Czekoladę roztapiamy na parze i polewamy gruszki.
mam pytnie
jak sie robi krem to napisane jest ze ubijamy smietane nie rozumiem tego jak ja ubić ona jest przeciez juz gestawa?????