Morelowe clafoutis czyli pyszny francuski deser

Letni, szybki do zrobienia deser, rodem z Francji. Jest prosty do zrobienia a z letnimi owocami smakuje wybornie.
Ciasto przypomina trochę to na naleśniki a zapieczone z owocami smakuje jak gęsty budyń. Ja wybrałam do niego morele i był to znakomity wybór, do tego gałka lodów z białą czekoladą i był pyszny, letni  deser do niedzielnej kawy.
Można dodać inne  letnie owoce ( maliny, jeżyny, borówkę, wiśnie ) i będzie smakować równie znakomicie.

Składniki na formę  21/25 cm

125 g mąki pszennej tortowej,

90 g cukru,

4 jajka,

Laska wanilii,

250 ml mleka 3,5 %

80 g masła,

około 700 g moreli – bez pestek,

Lody z białej czekolady lub waniliowe

Wykonanie:

Morele bez pestek myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Dajemy do formy morele.

Wyjmujemy ziarenka wanilii. Masło topimy i chłodzimy.
W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, wanilię, szczyptę soli. Dodajemy powoli mleko, mieszamy, następnie jajka i na koniec schłodzone masło.Mieszamy wszystko dokładnie np. trzepaczką i wylewamy na morele.
Pieczemy 15 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, następnie 25  minut w tem. 180 stopni. Gotowe wyjmujemy i studzimy. Podajemy ciepłe z lodami.


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.