Letni, szybki do zrobienia deser, rodem z Francji. Jest prosty do zrobienia a z letnimi owocami smakuje wybornie.
Ciasto przypomina trochę to na naleśniki a zapieczone z owocami smakuje jak gęsty budyń. Ja wybrałam do niego morele i był to znakomity wybór, do tego gałka lodów z białą czekoladą i był pyszny, letni deser do niedzielnej kawy.
Można dodać inne letnie owoce ( maliny, jeżyny, borówkę, wiśnie ) i będzie smakować równie znakomicie.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/08/D248AE29-680E-497E-B681-9694AF59969D-680x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/08/F3C1C3D3-1AAE-4520-9E13-1F4EF43DCEB0-680x1024.jpeg)
Składniki na formę 21/25 cm
125 g mąki pszennej tortowej,
90 g cukru,
4 jajka,
Laska wanilii,
250 ml mleka 3,5 %
80 g masła,
około 700 g moreli – bez pestek,
Lody z białej czekolady lub waniliowe
Wykonanie:
Morele bez pestek myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Dajemy do formy morele.
Wyjmujemy ziarenka wanilii. Masło topimy i chłodzimy.
W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, wanilię, szczyptę soli. Dodajemy powoli mleko, mieszamy, następnie jajka i na koniec schłodzone masło.Mieszamy wszystko dokładnie np. trzepaczką i wylewamy na morele.
Pieczemy 15 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, następnie 25 minut w tem. 180 stopni. Gotowe wyjmujemy i studzimy. Podajemy ciepłe z lodami.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/08/D9453DEB-0893-4853-B495-D2B3ECCDF325-1024x680.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/08/A43BFB2D-0D97-42F9-B27D-388EA26595C5-680x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/08/7EE13C21-5C0D-4717-BCDC-304925EFB9AC-680x1024.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz