Tarta ze śliwkami, morelami w kremie mascarpone

Już wielokrotnie Wam pisałam, że tarty to nasze ulubione wypieki. Lubimy je zarówno w wersji na słodko jak też wytrawne.

Tym razem mam dla Was tartę na kruchym spodzie, z serkiem mascarpone, śliwkami i morelami. Jest to pomysł mojej córki a moje wykonanie. Kiedyś zrobiłam podobną tartę z truskawkami. Tak bardzo posmakowała moim dzieciom, że teraz chcą aby robić takie tarty z różnymi owocami.

Ta jest mało słodka, krucha, śliwki dodają jej kwasowości a serek mascarpone z dodatkiem cukru waniliowego pysznego kremowego smaku.

Koniecznie zróbcie teraz, kiedy śliwki i morele są na straganach.

 DSC_0063 DSC_0123

Przepis na ciasto:

3 żółtka,

Szczypta soli,

2 szklanki mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

trochę ciepłego mleka,

3 łyżki cukru pudru

Śliwki, morele

Krem waniliowy

1 mała słodka  śmietana – 12 %,

1 małe opakowanie serka mascarpone,

2 łyżeczki cukru waniliowego,

pół szklanki cukru pudru,

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 jajka,

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto.

Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło ( schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.

Przygotowujemy krem.

Do miski dajemy śmietanę, ser mascarpone i ubijamy; następnie dodajemy  cukier puder, cukier waniliowy, jajka i ubijamy delikatnie. Na koniec dodajemy przesianą mąkę ( pszenną i ziemniaczaną ) i wszystko dobrze mieszamy.

Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto.

Następnie wlewamy na ciasto krem waniliowy i dodajemy kawałki śliwek i moreli.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy około 30-40 min.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy odczekać, aby dobrze przestygło i krem się ściął. Można je także na chwilę wsadzić do lodówki.

 DSC_0048 DSC_0103 DSC_0107-001

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

    • Brenia
      Sierpień 25
      Odpowiedz

      Tak była pyszna i doskonała 🙂 Pozdrawiam 🙂

  1. Sierpień 25
    Odpowiedz

    Śliwki, morele i mascarpone? Zapowiada się świetnie 🙂

  2. Anna
    Grudzień 30
    Odpowiedz

    Czy zamiast śmietany można dac jogurt naturalny

  3. Brenia
    Grudzień 30
    Odpowiedz

    Tak, można dodać jogurt ale sugerowałabym typu greckiego – gęsty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.