Rustykalna tarta z rabarbarem

No i mamy maj, najpiękniejszy miesiąc w roku. Są już szparagi, młoda kapusta, świeży szpinak i inne polskie warzywa. Pojawił się też rabarbar, który dla mnie jest wspomnieniem z dzieciństwa bo i u babci ale i w moim rodzinnym ogrodzie mama miała krzaki rabarbaru. Były ciasta z rabarbarem, kompot, drożdżówki, same pyszności. Lubiłam wyciągać z  kompotu rabarbar bo był lekko kwaskowaty ale miał wyjątkowy smak.

Dzisiaj mam dla Was rustykalną tartę z rabarbarem, który najlepsza jest na ciepło z waniliowymi lodami. 

Składniki:

Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej,
140 g zimnego masła,
1 jako,
2 łyżki cukru pudru,
Szczypta soli,

Owoce:
Pęczek rabarbaru,
3 łyżki cukru,
1 1/2 łyżki  mąki ziemniaczanej,
Cukier wanilinowy,
1/2 łyżeczki cynamonu,
Sok z 1/2 limonki

Wykonanie:

Ciasto:
Masło – zimne, kroimy na małe kawałki.
Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miksera i mieszamy do połączenia składników.
Gotowe ciasto zawijamy w folię i dajemy na 1/2godz. do lodówki lub 15 minut do zamrażalnika. 
W tym czasie przygotowujemy owoce. 

Rabarbar myjemy i kroimy w małe kawałki, dajemy do miski. 
Dodajemy łyżeczkę cukru waniliowego, cukier, cynamon, mąkę ziemniaczaną. Mieszamy.

Ciasto wyjmujemy i układamy  na papierze do pieczenia, wcześniej podsypujemy papier mąką. Przykrywamy drugim papierem i wałkujemy. 

Dodajemy rabarbar na środek ciasta, zwijamy boki  do środka. Skrapiamy owoce sokiem z limonki.

Wcześniej nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. 
Pieczemy w 200 stopniach 30-40  minut, aż ciasto będzie rumiane. 

Upieczone posypujemy cukrem pudrem i podajemy z lodami waniliowymi.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.