Świąteczna tarta makowo-serowa

Ta tarta to autorski pomysł mojej córki. Ja natomiast jestem jej wykonawcą. Ania wymyśla różne ciasta i desery ale wykonanie zostawi mi mówiąc „ mamo to może zrobisz coś takiego” ?

Już kiedyś pisałam, że w sprawach deserów i ciast Ania – moja córka ma mnóstwo pomysłów. Widzę, że gotowanie i pieczenie sprawia jej przyjemność co bardzo mnie cieszy bo moja pasja do gotowania być może znajdzie następczynię.

Masa makowa w połączeniu z masą serową, pachnącą sokiem z cytryny powoduje, że tarta jest pyszna, wilgotna i na świątecznym stole będzie wszystkim smakować. Do takiej tary można dać kawałki pomarańczy lub mandarynek.

Zachęcam do przygotowania na nadchodzące Święta.

DSC_0100

DSC_0069

Przepis na ciasto (forma na tartę 28cm średnicy):

2 jajka,

Szczypta soli,

2 szklanki mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

trochę ciepłego mleka,

3 łyżki cukru pudru,

450 g gotowego maku z puszki z bakaliami

Masa serowa

500g twarogu,

4 jajka

4 łyżki sera mascarpone,

3 łyżki cukru pudru,

2 łyżki cukru waniliowego,

Sok z ½ cytryny

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło ( schłodzone), jajka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.

Przygotowujemy masę serową.

Do malaksera dajemy twaróg, ser mascarpone i blendujemy. Następnie dodajemy jajka, cukier puder, cukier waniliowy, sok z cytryny i ponownie blendujemy chwilę – nie za długo, 3 minuty.

Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto.

Następnie dajemy na ciasto mak – ale tylko do 1/3 wysokości tarty. Na mak wylewamy masę serową i pieczemy w piekarniku nagrzanym wcześniej do tem. 200 stopni 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy tem do 170 stopni i pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i studzimy 20 minut , następnie uchylamy drzwi piekarnika i studzimy jeszcze ½ godz.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika czekamy aż będzie wystudzone i dajemy je do lodówki aby dobrze się schłodziło.

DSC_0097

DSC_0094

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. Grudzień 16
    Odpowiedz

    Mmm, wygląda znakomicie, jestem pewna, że smakowała wybornie 🙂

    • Brenia
      Grudzień 17
      Odpowiedz

      Tak smakowała wybornie 🙂 Myślę, że świątecznym stole będzie nie tylko dobrze wyglądać ale i rewelacyjnie smakować!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.