Jeśli chcecie sobie osłodzić te zimowe i szare dni to ta tarta będzie idealna.
Ma wszystko co lubimy: czekoladę, maliny, krem śmietanowy i pyszne kruche, maślane ciasto.
Składniki: (na dużą formę)
3 żółtka
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru,
1/2 kostki masła
1 łyżka mleka,
250 g gorzkiej czekolady,
Słoiczek dżemu malinowego,
Maliny świeże lub mrożone,
Łyżka miodu
Krem śmietanowy:
250 ml śmietanki kremówki(30%)
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy (mały),
200 g serka mascarpone,
pestki granatu do dekoracji
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Dodajemy łyżkę mleka i zagniatamy ciasto ręcznie. Formę na tartę smarujemy masłem, rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę. Aby ciasto się nie podniosło w formie należy je nakłuć widelcem (lub użyć specjalnych groszków do pieczenia tarty). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20-25 min. Wyjmujemy i studzimy.
Śmietankę wlewamy do miski i ubijamy na sztywno, po tym czasie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i ubijamy śmietanę. Na koniec dodajemy serek mascarpone i mieszamy dokładnie.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.
Na ostudzone ciasto dajemy czekoladę, na to dajemy dżem malinowy i na dżem wykładamy krem śmietanowy. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
Maliny gotujemy z miodem i podajemy do tarty
Jaka pyszna!!
🙂 tak, pyszna 🙂