Tarta z kremem pistacjowym i malinami

Jeśli szukacie pomysłu na słodki deser na Walentynki, to przychodzę Wam z pomocą. Tarta z pysznym kremem pistacjowym, na maślanym spodzie i maliny. Czyż nie brzmi to fantastycznie ? A jak smakuje to już zróbcie i się przekonacie.

Składniki na formę 36/10 cm :

150  g  mąki pszennej,

3 żółtka ,

3 łyżki  cukru pudru,

100 g masła,

Szczypta soli

Krem pistacjowy:

200 g mascarpone

100 g kremu pistacjowego lub pasty pistacjowej (gotowej lub można zrobić samemu),

Konfitura malinowa,

Maliny świeże, mrożone lub liofilizowane

Wykonanie

Ciasto

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy masło i siekamy. Następnie dodajemy  żółtka i wyrabiamy ciasto. Formę   smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy i wykładamy  do formy i dajemy na 5 minut do zamrażarki. Następnie  nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku  około 20 minut  aż będzie rumiane.

Przygotowujemy krem.
Mascarpone i pastę pistacjową,  chwilę ubijamy, aż krem będzie sztywny. Pamiętajmy aby mascarpone i krem pistacjowy były w tej samej temperaturze bo mogą się zwarzyć.

Na wystudzone ciasto dajemy konfiturę z malin, na to wykładamy krem i dajemy do lodówki na pół godziny. Dekorujemy malinami.

Jeżeli nie macie gotowej pasty pistacjowej możecie przygotować ją samodzielnie: w blenderze umieszczamy pistacje, odrobinę oliwy i 2 łyżki serka mascarpone i miksujemy na gładką pastę. Dodajemy łyżkę cukru pudru i mieszamy.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.