Tarta z jabłkami i palonym masłem


Jesienne smaki to zdecydowanie jabłka i cynamon. Szarlotka jest idealnym ciastem o tej porze roku. Moja mama piekła doskonałą szarlotkę i jak przyjeżdżałam do domu o tej porze roku, dom rodzinny w Przemyślu pachniał i smakował szarlotką.
W tym roku mamy wysyp jabłek więc trzeba korzystać i jeść i przygotowywać ciasta i inne dania  z jabłkami.
Dzisiaj mam dla Was prostą ale pyszną wersję ciasta, tartę z jabłkami, cynamonem i palonym masłem, które robi tu niezłą robotę. Do takiej ciepłej tarty koniecznie lody waniliowe lub bita śmietana.


Składniki

Przepis na ciasto (  forma średnica 25 cm): 

1 jajko, 

2 szklanki mąki pszennej, 

110 g  masła, 

1-2 łyżki zimnego mleka,


1 łyżka cukru pudru,

Jabłka:

1 kg jabłek reneta,

2 łyżki cynamonu,

1 łyżka cukru,

2 łyżki masła do stopienia

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto.

Do miski przesiewamy  mąkę, dodajemy pokrojone masło ( schłodzone), jajko, cukier  puder i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę zimnego mleka – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy około 1/2 godz. do lodówki.

Jabłka myjemy, suszymy, przekrawamy na pół, wydrążamy środek  z pestkami  i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Na ciasto dajemy plasterki jabłek dookoła tarty i  w środku też dookoła – gęsto i sporo jabłek. Posypujemy cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym. Pieczemy około 35-40 minut.
Masło – 2 łyżki dajemy do garnka i topimy do momentu aż będzie lekko spalone. Na 10 minut przed końcem pieczenia tarty, wyjmujemy ją z piekarnika i polewamy jabłka lekko spalonym masłem. Pieczemy jeszcze 10 minut.
Gotowe i trochę wystygnięte  podajemy z lodami waniliowymi.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.