Jesienne smaki to zdecydowanie jabłka i cynamon. Szarlotka jest idealnym ciastem o tej porze roku. Moja mama piekła doskonałą szarlotkę i jak przyjeżdżałam do domu o tej porze roku, dom rodzinny w Przemyślu pachniał i smakował szarlotką.
W tym roku mamy wysyp jabłek więc trzeba korzystać i jeść i przygotowywać ciasta i inne dania z jabłkami.
Dzisiaj mam dla Was prostą ale pyszną wersję ciasta, tartę z jabłkami, cynamonem i palonym masłem, które robi tu niezłą robotę. Do takiej ciepłej tarty koniecznie lody waniliowe lub bita śmietana.
Składniki
Przepis na ciasto ( forma średnica 25 cm):
1 jajko,
2 szklanki mąki pszennej,
110 g masła,
1-2 łyżki zimnego mleka,
1 łyżka cukru pudru,
Jabłka:
1 kg jabłek reneta,
2 łyżki cynamonu,
1 łyżka cukru,
2 łyżki masła do stopienia
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone masło ( schłodzone), jajko, cukier puder i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę zimnego mleka – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy około 1/2 godz. do lodówki.
Jabłka myjemy, suszymy, przekrawamy na pół, wydrążamy środek z pestkami i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Na ciasto dajemy plasterki jabłek dookoła tarty i w środku też dookoła – gęsto i sporo jabłek. Posypujemy cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym. Pieczemy około 35-40 minut.
Masło – 2 łyżki dajemy do garnka i topimy do momentu aż będzie lekko spalone. Na 10 minut przed końcem pieczenia tarty, wyjmujemy ją z piekarnika i polewamy jabłka lekko spalonym masłem. Pieczemy jeszcze 10 minut.
Gotowe i trochę wystygnięte podajemy z lodami waniliowymi.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz