Październik przywitał nas słońcem i piękną jesienną pogodą. Jednak w powietrzu oraz w kuchni czuć już zdecydowanie jesień. Mini tarty ze śliwkami to idealny jesienny deser.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/10/A2AB9D47-8A09-4DE8-93D4-4A5367C75A4A-682x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/10/5423505F-B603-47F9-9230-3438072A138A-682x1024.jpeg)
Składniki na 4 małe porcje galette:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej typ 550,
100 g zimnego masła,
1 jako,
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
1 płaska łyżka cukru,
Szczypta soli,
Owoce:
Śliwki
Łyżeczka mąki ziemniaczanej,
Cukier wanilinowy,
Cynamon,
1 jajko do roztrzepania,
Wykonanie:
Ciasto:
Masło – zimne, kroimy na małe kawałki.
Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miksera i mieszamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i dajemy na co najmniej godzinę do lodówki lub 25 minut do zamrażalnika.
W tym czasie przygotowujemy owoce.
Śliwki myjemy i drylujemy, dajemy do miski. Przed samym podaniem dodajemy cukier waniliowy i cynamon, mieszamy.
Ciasto wyjmujemy, dzielimy na 4 części i układamy jedną część na papierze do pieczenia, wcześniej podsypujemy papier mąką. Przykrywamy drugim papierem i wałkujemy. Podobnie robimy z pozostałymi kawałkami.
Dodajemy śliwki, zwijamy boki ciasta do środka.
Ciasto po bokach smarujemy rozbitym jakiem, posypujemy cukrem.
Wcześniej nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Pieczemy w 220 stopniach 20-30 minut, aż ciasto będzie rumiane.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/10/1D08A37E-A39B-4D26-A778-59A24E2991D8-682x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/10/5C10A8A6-1294-472B-A1CC-4D8ED0B634AE-768x1024.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz