Galette ze śliwkami

Październik przywitał nas słońcem i piękną jesienną pogodą. Jednak w powietrzu oraz w kuchni czuć już zdecydowanie jesień. Mini tarty ze śliwkami to idealny jesienny deser.

Składniki na 4 małe porcje galette:

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej typ 550,
100 g zimnego masła,
1 jako,
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
1 płaska łyżka cukru,
Szczypta soli,

Owoce:
Śliwki
Łyżeczka mąki ziemniaczanej,
Cukier wanilinowy,
Cynamon,
1 jajko do roztrzepania,

Wykonanie:
Ciasto:
Masło – zimne, kroimy na małe kawałki.
Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miksera i mieszamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i dajemy na  co najmniej godzinę do lodówki lub 25 minut do zamrażalnika. 
W tym czasie przygotowujemy owoce. 

Śliwki myjemy i drylujemy, dajemy do miski. Przed samym podaniem dodajemy cukier waniliowy i cynamon, mieszamy.

Ciasto wyjmujemy, dzielimy na 4  części i układamy jedną część na papierze do pieczenia, wcześniej podsypujemy papier mąką. Przykrywamy drugim papierem i wałkujemy. Podobnie robimy z pozostałymi kawałkami.
Dodajemy śliwki, zwijamy boki ciasta do środka. 
Ciasto po bokach smarujemy rozbitym jakiem, posypujemy cukrem. 
Wcześniej nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. 
Pieczemy w 220 stopniach 20-30 minut, aż ciasto będzie rumiane. 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.