Millefeuille

 

Millefeuille czyli doskonały  francuski deser z trzech kawałków ciasta francuskiego, z dodatkiem kremu waniliowego i czasami owoców. Prosty deser ale jakże wykwintny i elegancki. Jest trochę odmianą naszej kremówki, napoleonki. Ja jestem ich wielbicielką i jak nie przepadam, generalnie za słodkościami, to takiego  ciacha trudno mi sobie odmówić.

Ja zrobiłam je z malinami bo idealnie komponują się z kruchym ciastem i waniliowym kremem.

Najlepiej smakuje jak jest świeże bo przechowywane w lodówce traci trochę swoją kruchość.

Składniki:

Ciasto francuskie na maśle,

Krem:

400 ml mleka,

100 ml śmietanki30 %,

Ziarenka wydrążone z jednej laski wanilii,

5 żółtek,

80 g cukru,

60 g mąki ziemniaczanej

10 g mąki pszennej

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Ciasto francuskie rozmrażamy i kroimy na prostokąty o wymiarach około 5/14 cm. Na blasze do pieczenia układamy papier do pieczenia, układamy prostokąty ciasta przykrywamy drugim papierem do pieczenia i na koniec przykładamy/obciążamy  drugą blachą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 10/12  minut. Zdejmujemy blachę i papier i dopiekamy jeszcze ciasto około 5 minut lub krócej – ma być zarumienione. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Przygotowujemy krem. W garnku zagotowujemy 300 ml mleka, śmietankę i ziarenka wanilii. W misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąki, resztę mleka i mieszamy. Dodajemy do gotującego się mleka masę z jajek. Całość dobrze mieszamy i gotujemy około  3 minuty, od momentu jak masa będzie się gotować, cały czas mieszając. Ostawiamy krem, przykrywamy folią, tak aby nie przykrywała kremu  i studzimy – nie mieszamy w trakcie studzenia.

Po wystudzeniu nakładamy na kawałki ciasta maliny na przemian z wyciśniętym szprycą kremem. Przykrywamy drugim ciastem i ponownie dajemy na przemian maliny i krem. Na koniec dajemy trzecie ciasto, posypujemy cukrem pudrem, możemy jeszcze dać maliny i zajadamy.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.