Są to jedne z moich ulubionych ciastek. Pamiętam jak kiedyś często chodziliśmy do pewnej cukierni, gdzie serwowano właśnie jedne z lepszych eklerków. Do cukierni mam teraz nie po drodze, więc postanowiłam sama tym razem przygotować ten pyszny deser jako kolejną propozycję Moich Wypieków z Tassimo T55.?
?Do eklerków proponuję podać pyszną, aromatyczną kawę Tassimo Carte Noire Caf? Gourmet Tiramisu, której zapach przypominający ten włoski deser w trakcie parzenia roznosi się po całym domu. Tę kawę przygotujemy za pomocą jednego przycisku dzięki kapsułkom t-disc. Dzięki inteligentnemu systemowi działania ekspresu Tassimo T55 parzenie nawet najwymyślniejszych kaw jest niezwykle proste.
Ekspres Tassimo zawiera system filtracji wody Brita, co nie tylko chroni go przed kamieniem, ale także zapewnia wyjątkowy smak kawy?.
Składniki:
1 szklanka wody
1/2 margaryny
1 szklanka mąki
szczypta soli
5 jajek
Krem śmietanowy:
1 duże opakowanie śmietanki tortowej (36%)
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy (mały)
1 opakowanie śmietan-fix
serek mascarpone (małe opakowanie)
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Do garnka z grubszym dnem wlewamy wodę, dodajemy margarynę i szczyptę soli. Doprowadzamy wszystkie składniki do wrzenia. Jak woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę cały czas intensywnie mieszając. Całą masę gotujemy około 2-3min na wolnym ogniu. Po zagotowaniu ciasto należy wystudzić do letniej temperatury. Następnie dodajemy po jednym jajku (ważne, by nie dawać wszystkich jajek na raz) pamiętając o tym by cały czas intensywnie mieszać masę w garnku. W między czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 180-200 stopni. Gdy ciasto jest gotowe, formujemy na blasze wysmarowanej tłuszczem eklerki (trzeba pamiętać, że w trakcie pieczenia urosną)
Piec około 30min w nagrzanym piekarniku (nie można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia bo ciastka nam opadną) – następnie wyjąć i ostudzić. Wystudzone eklerki przekrawamy na dwie części i wypełniamy kremem.
Krem:
¦mietankę wlewamy do miski i ubijamy około 2-3min. Cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fix mieszamy w oddzielnej miseczce. Następnie dodajemy po łyżce do śmietanki ciągle ubijając. Na koniec dodajemy serek i ubijamy przez około minutę. Gotowym kremem napełniamy eklerki.
ekleeerki:)
mmmm… lubię 🙂
A ja wczoraj wieczorem pomyślałam sobie,ze juz dawno nie jadłam eklerek mm… czas pomyśleć zeby samemu upiec 🙂
Nie jadłam całe wieki… A też uwielbiam:) Pozdrawiam!
Bo to taki chyba trochę zapomniany wypiek 🙂