Saszetki z ciasta francuskiego z jabłkiem i żurawiną

Jeśli macie mieć imprezę np. karnawałową i chcecie przygotować coś słodkiego na deser dla gości to zachęcam do zrobienia saszetek z ciasta francuskiego z owocami – moje były z kawałkami jabłek i suszoną żurawiną.

Nie wymaga to ani specjalnych umiejętności ani też zbyt dużo czasu na przygotowanie. Gotowe ciasto francuskie nadziewamy owocami, składamy jak nam się podoba – ja zwinęłam w saszetkę, smarujemy jajkiem i pieczemy.

DSC_0017

Składniki

Opakowanie ciasta francuskiego,

Jabłka – około 3 sztuki,

Żurawina,

1 jajko,

Wykonanie

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe ćwiartki. Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy, kroimy z  niego kwadraty ( dość duże). Na każdy kwadrat nakładamy kawałki jabłek, żurawinę i zwijamy w saszetkę. Układamy ciasteczka na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.

W misce wybijamy jajko i roztrzepujemy widelcem. Każdą saszetkę smarujemy jajkiem.

Piekarnik włączmy na funkcję z nawiewem. Ciasteczka wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut.

 DSC_0003 DSC_0010

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

    • Brenia
      5 stycznia
      Odpowiedz

      Zapewne były dobre 🙂 nie trzeba cukru dodawać, z samym jabłkiem też dobre 🙂

    • Brenia
      6 stycznia
      Odpowiedz

      No niestety ale nie ma nawet okruszków. Ale można samemu upiec – bardzo proste 🙂

    • Brenia
      6 stycznia
      Odpowiedz

      Tak, proste i pyszne. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.