Tartoletki z ciasta francuskiego z kurkami, serem gorgonzola

Szybka i pyszna przekąska w wersji letniej. W lecie nie lubimy stać przy kuchni i pichcić coś trudnego i skomplikowanego. Wtedy sprawdzają się dania, które możemy przygotować w niecałą godzinę.

Takie tartoletki z gotowego ciasta francuskiego są idealne na letnie spotkanie z Przyjaciółmi, do białego schłodzonego wina lub zimnego piwa.

Kurki, gorgonzola, pomidorki …..czyż to nie brzmi super apetycznie ?

 DSC_0456

Składniki

275 g ciasta francuskiego,

150 g kurek,

2 łyżki masła,

2 ząbki czosnku,

150 g sera gorgonzola,

Kilka pomidorków koktajlowych,

Świeże listki tymianku,

3-4 małe cebulki szalotki

Sól, pieprz

Wykonanie

Kurki myjemy i czyścimy. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy kurki i pokrojony  w plasterki czosnek; dusimy około 7  minut. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Ciasto francuskie kroimy na 4 prostokątne części. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Brzegi zwijamy do środka około 1 cm. Na tak przygotowanych częściach ciasta układamy kawałki sera gorgonzola, na to dajemy kurki, dodajemy plasterki cebulki szalotki, kawałki pomidorków i doprawiamy solą, pieprzem i świeżymi listkami tymianku. Z solą uważajmy bo gorgonzola jest dość słona.

Pieczemy około 15-20 minut. Podajemy ciepłe i dodatkowo możemy posypać parmezanem.

DSC_0466

DSC_0444

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.