Tort czekoladowy z truskawkami, jak WZtka

Czerwiec w mojej rodzinie jest szczególny bo mamy bardzo dużo uroczystości rodzinnych. Moje dzieci ma ją urodziny, imieniny kuzynki itd. Od kiedy pamiętam w czerwcu zawsze piekłam mnóstwo ciasta, w tym torty. W czerwcu pojawiają się truskawki więc zazwyczaj były to różne ciasta, torty z truskawkami.

W tym roku, podobnie jak wcześniej robiłam torty na urodziny dla swoich dzieci. Choć już są dorosłe to i tak tort musi być.

Dzisiejsza propozycja to tort na bazie ciasta wz-tka, z dużą ilością bitej śmietany i oczywiście truskawkami. Zrobiłam go na imprezę syna i rozszedł się w takim tempie, że niektórym kolegom i koleżankom nie udało się go spróbować. Muszę chyba upiec jeszcze jeden.

Zachęcam do zrobienia takiego torta/ciasta z sezonowymi owocami.  Ciasto jest wyjątkowe i zawsze się  udaje.

DSC_5704

 

 DSC_5685-001

Składniki:

25dag cukru,

6 jaj ,

7 dag mąki ziemniaczanej(ok 4 łyżki)

6 dag kakao ,

Płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Bita śmietana:

500g śmietany 36 % ,

1 cukier waniliowy ,

2 łyżki cukru pudru,

śmietan fix  – 2 opakowania

Polewa:

100g gorzkiej czekolady

3 łyżki mleka

truskawki

Wykonanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie  dodajemy cukier, żółtka i ubijamy jeszcze chwile.  Po ubiciu jajek na gładką masę dodajemy mąkę,  kakao i łyżeczkę proszku do pieczenia – wszystko dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni i pieczemy ciasto 1/2 godz.

Ubijamy śmietanę kremówkę a w trakcie wsypujemy do niej wymieszane razem: cukier puder, cukier waniliowy, śmietan fix.

Upieczony i wystudzony biszkopt kakaowy przekrawamy  na pół i na spód nakładamy bitą  solidną porcję bitej śmietany .  Następnie przykrywamy drugim ciastem. Czekoladę roztapiamy w garnuszku z mlekiem, po ostudzeniu wylewamy polewę czekoladową na wierzch ciasta i równo rozprowadzamy. Na wierzch  dajemy truskawki. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

 DSC_5694 DSC_5706

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. 19 czerwca
    Odpowiedz

    Ja się nie dziwię, że rozszedł się błyskawicznie. Taka pyszność musiała zniknąć szybko 🙂

    • Brenia
      19 czerwca
      Odpowiedz

      Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam:) A tort chyba był pyszny 🙂

  2. 19 czerwca
    Odpowiedz

    Załamałabym się, gdyby dla mnie zabrakło… Wygląda cudnie 🙂

  3. Agnieszka
    28 października
    Odpowiedz

    Czy w tym biszkopcie nie brakuje mąki pszennej?

  4. Brenia
    4 listopada
    Odpowiedz

    Nie brakuje, taki jest przepis i tort jest pyszny !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.