Ciasto czekoladowe bez mąki z bitą śmietaną i truskawkami

Pyszne, mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem bitej śmietany i truskawek. Moje dzieci są wielbicielami takich czekoladowych ciast z owocami więc w lecie często piekę na niedzielny deser. Jest to ciasto bez mąki, tylko z dodatkiem kakao.

Mojemu synowi ostatnio  przyszła myśl, że chciałby kiedyś otworzyć własną kawiarenkę. Ja piekłabym przede wszystkim ciasta czekoladowe z różnymi dodatkami. “Mielibyśmy tłum chętnych bo pieczesz je najlepsze.” – taka pochwała z ust dzieci to coś wielkiego 🙂

Truskawki już powoli się kończą więc zachęcam do zrobienia bo zestawienie czekoladowego ciasta, bitej śmietany i truskawek jest na lato wyśmienite.

IMAG2383 IMAG2390

 

Przepis na ciasto (okrągła forma o średnicy 22 cm )

4 jajka,

15 dag cukru pudru,

45 g kakao

truskawki

Bita śmietana:

250 ml  śmietanki kremówki(30%)

2  łyżki cukru pudru

1 cukier waniliowy (mały)

2 opakowania śmietan-fix ( zgodnie z proporcjami na opakowaniu)

Wykonanie

Piekarnik nagrzewamy do 180  stopni.

W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto. Do miski oddzielamy  żółtka, dodajemy cukier i ucieramy razem masę aż będzie kremowa i pulchna. Następnie dodajemy  przesiane kakao i dalej ucieramy ( ja robiłam to mikserem).

Białka ubijamy ze szczyptą soli aż będzie sztywna. Ubite dodajemy do utartych żółtek po łyżce i mieszamy – powstanie kremowa masa czekoladowa.

Na formę o średnicy 22cm wykładamy  papier do pieczenia, smarujemy masłem i wykładamy ciasto.

Wkładamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy około 30 – 40 minut.

W misce mieszamy cukier, cukier puder i śmietanfix. Śmietankę wlewamy do miski i ubijamy na pół sztywno, następnie  dodajemy mieszankę z cukrem i ubijamy śmietanę aż zrobi się sztywna.

Po wyjęciu czekamy aż ciasto się wystudzi. Na wystudzone ciasto dajemy kawałki truskawek na to wykładamy bitą śmietanę i  znowu truskawki.

IMAG2378 IMAG2380

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.