Tort a’la rafaello na puszystym biszkopcie

Takie pyszne ciasto  ala rafaello, a właściwie tort powstało u nas w związku z drugimi urodzinami bloga.

Tak kochani to już 2 lata przygotowuję dla Was różne pyszne dania. Mam nadzieję, że nadal będziecie wierni  mojej kuchni, będziecie ze mną gotować i piec  oraz aktywnie komentować i recenzować wszystko co przygotowuję w kuchni.

Jest Was coraz więcej – widzę to po wejściach na blogu  i lubiących na facebooku.

Dziękuję za wszystkie komentarze  🙂 – szczególnie te świadczące o tym, że rzeczywiście gotujecie moje dania.

Prowadzenie bloga okazało się być dla mnie sposobem na wolny czas, fajną zabawą a jednocześnie cudnym doświadczeniem kulinarnym. Jak już Wam pisałam zawsze lubiłam gotować a teraz robię to interaktywnie. Najbardziej cieszy się z tego moja rodzina bo serwuję  im coraz to nowe, smaczne  dania – obiadowe, przekąski, ciasta desery itd….

Dzisiejsza propozycja to tort ala rafaello, który smakował rewelacyjnie. Przygotowałam go na puszystym biszkopcie, z kremem budyniowym, z dodatkiem kokosów, z bitą śmietaną na wierzchu i kawałkami świeżych gruszek. Był wyjątkowo pyszny, wilgotny, nie bardzo słodki. Spory kawałek wzięłam do pracy i koleżanki były zachwycone ciastem.

Przepis na ciasto biszkoptowe mam od wielu lat sprawdzone tj. na 1 jajko daje się 3 dag cukru i 3 dag mąki. W zależności od tego jak duży tort piekę na tyle przeliczam produkty.

Tort a'la rafaello na puszystym biszkopcie

Tort a'la rafaello na puszystym biszkopcie

Składniki na ciasto:

6  jajek,

18 dag cukru,

18 dag mąki,

Szczypta soli

Płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

1/2 litra  mleka,

3  jajka,

3 łyżki mąki pszennej,

6 łyżek cukru,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

200 g miękkiego  masła,

Wiórki kokosowe – 1 średnie opakowanie 100 g,

350 ml śmietanki 30 %

3 łyżki cukru pudru,

śmietanfix – zagęszczacz do śmietanki

3-4 gruszki np. konferencje – trochę twardsze

Wykonanie

Ciasto:

W dużej misce ubijamy białka  (ze szczyptą soli ) na sztywno, następnie dodajemy do nich po łyżce cukru, cały czas ubijając, dodajemy żółtka i dalej ubijamy aż masa będzie kremowa.  Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy do dobrze ubitych  jajek ( w małych porcjach) – mieszamy mikserem na małych obrotach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy około 40-  45 minut.

W między czasie przygotowujemy krem.  Do większego garnka wlewamy 2/3 mleka i gotujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i pszenną. W tym samym czasie w misce ubijamy jajka z cukrem, na koniec dodajemy do ubitych jajek mleko (z wymieszaną mąką) i mieszamy dokładnie aby składniki dobrze się połączyły. Masę dodajemy do gotującego się mleka i jak zacznie bulgotać zmniejszamy ogień  i gotujemy( 4 minuty) , cały czas mieszając aby krem się nie przepalił. Odkładamy krem w chłodne miejsce aby dobrze się wystudził.

Dobrze wystudzony krem ucieramy z miękkim masłem – masło rozcieramy w misce i dajemy po trochę masy budyniowej – dobrze rozcieramy wszystko; na koniec dodajemy 2 łyżki wiórków kokosowych i delikatnie mieszamy wszystko – dajemy na chwilę do lodówki..

W innej misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i śmietafixem ( proporcje zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Gruszki obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Na patelni prażymy na małym ogniu wiórki kokosowe z łyżką cukru – będą do posypania na wierzchu.

Biszkopt kroimy na dwie części, układamy spód na paterze, polewamy  każdy kawałek ponczem ( woda przegotowana z cukrem i sokiem z cytryny) i układamy: na spód dajemy krem budyniowo-maślany, na to dajemy gruszki, przekładamy drugim kawałkiem  biszkoptu. Na wierzch dajemy bitą śmietanę i posypujemy obficie wiórkami kokosowymi uprażonymi z cukrem. Tort dajemy do lodówki i chłodzimy 2-3 godziny – jeśli domownicy na to pozwolą – u mnie wytrzymali 1 godzinę 🙂  Najlepsze było następnego dnia jak zaniosłam do pracy.

Tort a'la rafaello na puszystym biszkopcie

Tort a'la rafaello na puszystym biszkopcie

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

    • Brenia
      Marzec 7
      Odpowiedz

      My też lubimy kokosowe słodkości:) Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.