Tort biszkoptowy czekoladowy z chałwową bitą śmietaną i truskawkami

Tort biszkoptowy, czekoladowy z pyszną bitą śmietaną z dodatkiem chałwy waniliowej to moja propozycja na świąteczny stół. Do tego jest domowa konfitura z truskawek, świeże truskawki i polewa mocno czekoladowa dopełnia całości.

Jak byłam dzieckiem, to w moim domu rodzinnym na święta mama przygotowywała tort orzechowy z masą kawową – to była taka mała tradycja. Czekaliśmy na ten tort bo był mocno orzechowy, z masą kawową i był taki elegancki. Potem pojawiały się różne inne ciasta i torty ale ten orzechowy mam szczególnie w pamięci. Był taki elegancki i dostojny – tak go widziałam. Wymagał sporo pracy i czasu na przygotowanie ale zawsze był wyjątkowy.

Muszę odnaleźć ten przepis mamy na tort orzechowy a tymczasem mam dla Was równie elegancki i pyszny czekoladowy tort biszkoptowy z niesamowitą bitą śmietaną z dodatkiem chałwy waniliowej. Nie dodawałam do niej cukru bo chałwa jest bardzo słodka. Dodałam do niego domową konfiturę z truskawek i świeże truskawki.

Jeśli szukacie pomysłu na ciasto na Wielkanoc, to taki tort będzie najlepszy.

Składniki:

6 jaj ,

¾ szklanki cukru,

1/3 szklanki kakao ,

Szklanka mąki pszennej,

Konfitura truskawkowa,

Poncz:

½ szklanki nalewki żurawinowej,

½ szklanki wody

Bita śmietana:

550g śmietany 36 % ,

śmietan fix  – 2 opakowania

150 g chałwy waniliowej

Polewa:

100g gorzkiej czekolady

50 ml śmietanki 30 %,

truskawki

Wykonanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie  dodajemy cukier i ubijamy aż masa będzie kremowa. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze chwile.

Mąkę mieszamy z kakao i przesiewamy. Po ubiciu jajek na gładką masę dodajemy mąkę z kakao– wszystko dokładnie mieszamy.

Formę na tort wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.

Piekarnik wcześniej nagrzewamy na 180 stopni i pieczemy ciasto 30 – 35 minut . Gotowe wyjmujemy z formy i studzimy.

Przygotowujemy krem chałwowy.

Śmietanę kremówkę ubijamy i jak będzie puszysta wsypujemy do niej śmietan fix i ubijamy jeszcze 4 minuty. Następnie dodajemy rozdrobnioną chałwę waniliową i mieszamy chwilę.

Upieczony i wystudzony biszkopt kakaowy przekrawamy  na pół i nasączamy 2 części nalewką wymieszaną z wodą.

Na spód nakładamy konfiturę truskawkową i  solidną porcję chałwowej bitej śmietany – zostawiamy trochę śmietany na wierzch.   Następnie przykrywamy drugim ciastem i smarujemy śmietaną.

Czekoladę roztapiamy w garnuszku ze śmietanką, po ostudzeniu wylewamy polewę czekoladową na wierzch ciasta – dość nieregularnie. Na wierzch  dajemy truskawki. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.