Torcik z kremem budyniowym i musem z rabarbaru

Na straganach i w sklepie pojawił się już rabarbar więc możemy przystąpić do przygotowywania pysznych deserów i ciast. Ja już zaczęłam sezon rabarbarowy na dobre bo upiekłam drożdżówki z rabarbarem i pyszny torcik z kremem budyniowym, z dodatkiem musu z rabarbaru.

Jeśli macie trochę czasu to zachęcam do przygotowania takiego ciasta bo jest rewelacyjne. Puszysty biszkopt – przypomnę, że jest to wersja mojej mamy sprawdzona  i zawsze się udaje. Do tego robi się puszysty krem budyniowy z dodatkiem sera mascarpone. A najważniejszy jest mus z rabarbaru – lekko kwaśny, ale jak pasujący do biszkoptu i słodkiego kremu.

 DSC_0599

DSC_0642

Składniki na ciasto:

6  jajek,

18 dag cukru,

18 dag mąki,

Szczypta soli

Płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

1/2 litra  mleka,

3  jajka,

3 łyżki mąki pszennej,

6 łyżek cukru,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

Małe opakowanie sera mascarpone,

Mus:

¾ kg rabarbaru,

4 łyżki cukru,

1 duży cukier waniliowy

Wykonanie

Ciasto:

W dużej misce ubijamy białka  (ze szczyptą soli ) na sztywno, następnie dodajemy do nich po łyżce cukru, cały czas ubijając, dodajemy żółtka i dalej ubijamy aż masa będzie kremowa.  Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy do dobrze ubitych  jajek ( w małych porcjach) – mieszamy mikserem na małych obrotach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy około 40-  45 minut.

W między czasie przygotowujemy krem.  Do większego garnka wlewamy 2/3 mleka i gotujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i pszenną. W tym samym czasie w misce ubijamy jajka z cukrem, na koniec dodajemy do ubitych jajek mleko (z wymieszaną mąką) i mieszamy dokładnie aby składniki dobrze się połączyły. Masę dodajemy do gotującego się mleka i jak zacznie bulgotać zmniejszamy ogień  i gotujemy( 4 minuty) , cały czas mieszając aby krem się nie przepalił. Odkładamy krem w chłodne miejsce aby dobrze się wystudził.

Dobrze wystudzony krem ucieramy z serem mascarpone i delikatnie mieszamy wszystko – dajemy na chwilę do lodówki.

Rabarbar obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, dosypujemy cukier i cukier waniliowy i gotujemy na małym ogniu. W trakcie gotowania mieszamy dość często aby rabarbar nie przykleił się do dna garnka. Gotujemy około 15-20 minut, aż powstanie z rabarbaru mus. Studzimy.

Biszkopt wyjmujemy z piekarnika, studzimy, wyjmujemy z formy.

Wystudzony biszkopt kroimy na dwie części, układamy spód na paterze, polewamy  każdy kawałek ponczem ( woda przegotowana z cukrem i sokiem z cytryny) i układamy: na spód dajemy krem budyniowy ( trochę zostawiamy na posmarowanie na wierzchu), na to dajemy mus z rabarbaru, przekładamy drugim kawałkiem  biszkoptu. Na wierzch dajemy resztę kremu i posypujemy obficie stratą gorzką czekoladą. Tort dajemy do lodówki i chłodzimy 2-3 godziny – jeśli domownicy na to pozwolą – u mnie nie wytrzymali  długo.

 DSC_0605 DSC_0648

Rabarbalove

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. Pyszności, które jak widzę zniknęły zanim człowiek przepis zdążył przeczytać i o kawałek poprosić 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.