Rafaello to ciasto bez pieczenia, na wzór słynnych czekoladek mocno kokosowych. I taki też jest nasz deser – kokosowy, nie za słodki za sprawą krakersów. W tym roku na Wielkanoc postawiłam w większości na słodkości bez pieczenia, między innymi właśnie Rafaello. Przygotowuje się je bardzo szybko, kilka godzin przed podaniem by zdążyło 'stężeć’. Jeśli macie przed sobą jakieś rodzinne uroczystości lub po prostu szukacie pomysłu na niedzielny deser to to ciasto będzie idealnym pomysłem.
Składniki na blachę o wymiarach 21 / 25 cm
1 duże opakowanie krakersów,
2 budynie waniliowe z cukrem,
250 g wiórków kokosowych,
2 jajka,
4 łyżki cukru,
500 ml mleka,
300 g serka mascarpone,
Wykonanie
Przygotowujemy krem budyniowy. Jajka ubijamy z cukrem. Budynie rozpuszczamy w 150 ml mleka i dodajemy do ubitych jajek – mieszamy. Resztę mleka gotujemy a następnie do wrzątku wlewamy ubite jajka z budyniem i intensywnie mieszamy aby nie było grudek. Zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Ser mascarpone ucieramy, dodajemy chłodny budyń ( po 2 łyżki) i ucieramy aż będzie jednolity krem. Na koniec dodajemy 200 g wiórków kokosowych i całość mieszamy. Resztę wiórków kokosowych prażymy na patelni.
Na dnie blachy, wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą porcję krakersów . Następnie wykładamy na nie masę kokosową i równomiernie smarujemy. Dajemy drugą warstwę krakersów i ponownie dajemy masę kokosową – na koniec ponownie krakersy i masa. Całość posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi i schładzamy ciasto minimum 3 godziny a najlepiej na noc dać do schłodzenia w lodówce.
pyszne ciasto! 🙂 często robię 🙂
Moja mama robi podobne… rozpływa się w ustach 🙂