Piernik staropolski

Ciasto na piernik dojrzało więc przystępujemy do pieczenia. Z takiej porcji wychodzą 2 prostokątne pierniki.   Smak i zapach takiego piernika jest niepowtarzalny, nierozerwalnie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. U mnie najpierw zapachniało Świętami jakieś 3 tygodnie temu jak mieszałam ciasto i teraz jak piekłam – taki piernikowy, pyszny zapach. Ciasto najlepiej jest upiec jakieś 3-4 dni przed świętami, by zmiękło.

Do tego dałam powidła śliwkowe, moje własne i polałam czekoladą – po prostu pyszne świąteczne ciasto. Teraz poczeka do Świąt, trochę zmięknie i będzie pyszny deser do świątecznej kawy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

Ciasto piernikowe, – przygotowane ok 3 tygodni wcześniej

600 ml powidła śliwkowego,

3 gorzkie czekolady,

½ szklanki mleka

Wykonanie

Na stolnicy, podsypanej mąką wyrabiamy chwilę ciasto. Jeśli mamy 3 blachy o wymiarach 35/23 to wykładamy je papierem do pieczenia, dzielimy ciasto na równe 3 części i wykładamy na blachy. Jeśli nie mamy, to tak jak ja zrobiłam na jednej dużej blasze z piekarnika. Wyłożyłam ją papierem do pieczenia, rozwałkowałam ciasto na grubość około 1 cm. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Ciasto kroimy (pionowo) na 3 równe części, następnie każdą przekrawamy ( tym razem poziomo) na dwie części . W ten sposób będziemy mieć 6 kawałków piernika, z których zrobimy 2 pierniki. Piernik przekładamy powidłami śliwkowymi, następnie zawijamy w papier do pieczenia i folię tak aby mocno je zwinąć. Dzień przed świętami smarujemy polewą czekoladową i posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Sylwia
    Grudzień 22
    Odpowiedz

    Jak przechowywac piernik po zafoljowaniu?

  2. Brenia
    Grudzień 23
    Odpowiedz

    Najlepiej w chłodnym miejscu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.