Lukrowane pierniczki

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez zapachu pierniczków unoszącego się po całym domu. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na te pyszne ciasteczka, a dziś mam dla was kolejny, na lukrowane pierniczki w nieco innej wersji. W smaku są bardzo korzenne, czuć w nich kardamon, goździki i cynamon.. kwintesencja świąt 🙂 zdążycie je jeszcze upiec w tym roku.

Składniki:

3 szklanki mąki

1/3 szklanki cukru

2/3 szklanki płynnego miodu

100 g masła

2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka kardamonu

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

cała przyprawa do pierników (ok 40g)

Wykonanie:

Cukier, miód i masło rozpuszczamy w garnuszku uważając by ich nie przypalić. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy sypie produkty – mąkę, kakao i wszystkie przyprawy, a następnie wlewamy przestudzone masło z miodem i cukrem. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite, w razie potrzeby możemy podsypać mąką. Wyrobione ciasto chowamy do lodówki na ok 15 min.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

Z ciasta formujemy wałki nadając im kwadratowy kształt i kroimy na małe prostokąciki. (podobnie jak przy robieniu kopytek).

Pokrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na niższą półkę do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min.

Po przestudzeniu dekorujemy lukrem. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny (najlepiej dodawać go powoli, lukier musi być dosyć gęsty) i polewamy pierniczki lub maczamy je w lukrze by oblepił je całe.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.