Czekoladowe pierniczki

Grudzień to wyjątkowy czas w roku. W domu roznoszą się zapachy choinki, piernika i innych smakołyków. To właśnie pierniczki są u mnie jednym z obowiązkowych punktów w święta. W tym roku córka chciała je nieco odmień, więc zainspirowana przepisem z niezawodnych Moich Wypieków, upiekła pierniczki w wersji czekoladowej. Syn orzekł, że są pyszne. Zdążycie je jeszcze upiec, do dzieła 🙂

DSC_0204 DSC_0216

Składniki:

3 i 1/3 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki kakao

3/4 szklanki cukru pudru

3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

2,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika

skórka z 1 pomarańczy

180 g masła

1 jajko

3/4 szklanki płynnego miodu

50g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Czekoladę roztapiamy z masłem i miodem w garnuszku, mieszając aż do połączenia się składników, następnie odstawiamy do ostygnięcia.Pomarańczę sparzamy wrzątkiem.

Suche składniki tj.: mąkę, kakao, cukier puder, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną przesiewamy i mieszamy ze sobą. Następnie wbijamy do suchych składników jajko, dodajemy startą skórkę z pomarańczy i ostudzoną płynną mieszankę i miksujemy za pomocą miksera. Gotowe ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 2h (może być też ok 1/2h w zamrażarce).

Gotowe ciasto tniemy na kilka części, które rozwałkowujemy na ok 3mm, i wycinamy w nim dowolne kształty. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki pieczemy ok 12min.

Ostudzone pierniczki przekładamy do blaszanego pojemnika.

DSC_0208 DSC_0213

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.