Doskonałe, czekoladowe babeczki z kremem mascarpone, malinami polane czekoladą. Będą doskonałe do świątecznej kawy.
Można je zrobić wcześniej to fajnie nasiąkną malinami i będą mokre i miękkie.
Czas przygotowywania świątecznych smakołyków zaczynam tymi czekoladowymi babeczkami, które będą nie tylko znakomicie smakować ale też pięknie prezentować się na stole. Lubię te świąteczne smakołyki.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/11/C31240F0-BC6E-4758-ACA2-166B4F951C6E-683x1024.jpeg)
Składniki na 15 sztuk – na standardowej blaszce do pieczenia ciasta:
6 jajek,
3/4 szklanki drobnego cukru,
3/4 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 łyżki kakao
Szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia150 g serka mascarpone,1 cukier waniliowy,
Powidła malinowe lub mrożone maliny,
Nalewka malinowa,
Tabliczka gorzkiej czekolady,3 łyżki śmietanki 36 %
Wykonanie
Ciasto: w misce ubijamy białka (ze szczyptą soli ) na sztywno, następnie dodajemy do nich po łyżce cukru, cały czas ubijając, dodajemy żółtka i dalej ubijamy około 10 minut aż masa będzie kremowa.
W miseczce przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i dodajemy małymi porcjami do dobrze ubitych jajek. Całość delikatnie i dobrze mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Pieczemy około 30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i od razu wyjmujemy z formy. Studzimy.
Mascarpone mieszamy z cukrem waniliowy. Mrożone maliny gotujemy z 2 łyżkami cukru.
Z wystudzonego ciasta wykrawamy koła, które kroimy na dwie części i polewamy nalewką. Następnie smarujemy kremem mascarpone i malinami jedną część i przykrywamy drugą częścią.
Czekoladę roztapiamy ze śmietanką i gorącą polewamy babeczki.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/11/7975ECC4-A627-4DBF-834D-A2AFE0DBAD36-683x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/11/0AF1179D-5CCE-4EED-833E-04DF81CCFC8B-1024x683.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz