Babeczki czekoladowe z mascarpone, malinami i czekoladą

Doskonałe, czekoladowe babeczki z kremem mascarpone, malinami polane czekoladą. Będą doskonałe do świątecznej kawy.
Można je zrobić wcześniej to fajnie nasiąkną malinami i będą mokre  i miękkie.
Czas przygotowywania świątecznych smakołyków zaczynam tymi czekoladowymi babeczkami, które będą nie tylko znakomicie smakować ale też pięknie prezentować się na stole. Lubię te świąteczne smakołyki.

Składniki na 15 sztuk –  na  standardowej blaszce do pieczenia ciasta:

6 jajek,

3/4 szklanki drobnego cukru,

3/4 szklanki mąki pszennej,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

4 łyżki kakao

Szczypta soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia150 g serka mascarpone,1 cukier waniliowy,

Powidła malinowe lub mrożone maliny,

Nalewka malinowa,

Tabliczka gorzkiej czekolady,3 łyżki śmietanki 36 %

Wykonanie

Ciasto: w misce ubijamy białka  (ze szczyptą soli ) na sztywno, następnie dodajemy do nich po łyżce cukru, cały czas ubijając, dodajemy żółtka i dalej ubijamy około 10 minut aż masa będzie kremowa.
W miseczce przesiewamy mąkę, kakao,  proszek  do pieczenia  i dodajemy małymi porcjami do dobrze ubitych  jajek. Całość delikatnie i dobrze mieszamy. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gotowe ciasto wylewamy do  wyłożonej papierem do pieczenia formy. 

Pieczemy około 30  minut. 

Po tym czasie wyjmujemy ciasto   z piekarnika  i  od razu wyjmujemy z formy. Studzimy.

Mascarpone mieszamy z cukrem waniliowy. Mrożone maliny gotujemy z 2 łyżkami cukru.

Z wystudzonego  ciasta wykrawamy koła, które kroimy na dwie części i polewamy nalewką. Następnie smarujemy kremem mascarpone i malinami  jedną część i przykrywamy drugą częścią. 

Czekoladę roztapiamy ze śmietanką i gorącą polewamy babeczki.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.