Ciasto na Piernik staropolski

Mamy grudzień więc ostatni moment na to aby zamieszać ciasto na tradycyjny, staropolski piernik. Ciasto powinno być zamieszane 3 – 4 tygodnie wcześniej i dojrzewać w zimnym miejscu, w szklanym, glinianym lub emaliowanym naczyniu. Jeśli myślicie, że to jest jakaś trudna i wymagająca specjalnych umiejętności czynność to się mylicie. Trzeba wymieszać i trochę powyrabiać ciasto ze wszystkich składników i odstawić w chłodne miejsce.

Jak będziecie to robić na poczujecie przez chwilę zapach świąt bo taki aromat się unosi po domu w trakcie przygotowywania, że miło się robi.

Mamy 3 tygodnie do Świąt więc to ostatni moment na nastawienie takiego piernika. Działajcie…

Składniki:

1 kg mąki pszennej,

500 g miodu,

250 g masła,

1 szklanka cukru,

3 jajka,

3 łyżeczki sosy oczyszczonej,

¾ szklanki mleka,

2 torebki przyprawy korzennej,

Szczypta soli

Wykonanie

Miód, masło i cukier wkładamy do garnka i mieszając dość często, zagotowujemy. Odstawiamy z ognia i studzimy.

Do wystudzonej masy dodajemy mąkę, sól, jajka, przyprawę korzenną i mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

Sodę rozpuszczamy w mleku i wlewamy do masy, ponownie mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką około 10 minut. Tak przygotowaną masę przekładamy do naczynia ( szklanego, glinianego, emaliowanego), przykrywamy ścierką i przechowujemy w lodówce. Na 4 dni przed Świętami będziemy piec piernik. Ciąg dalszy przepisu pojawi się przed świętami 🙂 znajdziecie go TUTAJ

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.