Krewetki w czerwonym curry ze szpinakiem

Krewetki lubimy w każdej postaci. Te  na maśle z białym winem i chilli to moje ulubione.
Jeśli lubicie przyprawę curry to dzisiejszy przepis spodoba się Wam. Pasta czerwona curry jest aromatyczna i ma piękny czerwony kolor. Z sosem pomidorowym z mleczkiem kokosowym znakomicie się komponuje. Do tego aromatyczny i rozgrzewający imbir, pikantna chilli i krewetki pływają w przepysznym sosie.
Na zimowe dni jest to idealne, rozgrzewające danie. Podajemy z ryżem i świeżą kolendrą

Składniki:

300 g krewetek królewskich świeżych lub mrożonych,

 Papryczka chili,

Kawałek imbiru – 2 cm,

2 łyżki czerwonej pasty  curry,

3 ząbki czosnku,

1 średnia cebula,

Oliwa,

 200 ml mleczka kokosowego,

Szklanka sosu pomidorowego,

2-3 garście szpinaku,

sól , pieprz do smaku

limonka, świeże listki kolendry,

Ryż

Przygotowanie:

Krewetki królewskie , świeże obieramy ze skorupek i myjemy. Jeśli mamy mrożone, to zalewamy wrzątkiem i po 10 minutach odcedzamy i obieramy ze skorupek.

Chili kroimy razem z pestkami w małe kawałki. Czosnek obieramy i ścieramy na tarku na grubych oczkach, tak samo robimy z cebulą.   Imbir obieramy i ścieramy też na tarku. 
Szpinak myjemy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy  czosnek, cebulę, imbir  i chilli. Mieszamy i dusimy chwilkę. Następnie  dodajemy  sos pomidorowy,  mleczko kokosowe, sól, pieprz i dusimy około 10  minut.

Krewetki podsmażamy na oliwie  z pastą curry 2 minuty, dodajemy do sosu i dusimy jeszcze około 4 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodajemy szpinak i zagotowujemy minutę.

Podajemy krewetki z  ryżem i  świeżą kolendrą.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.