Doskonały, kremowy sernik. Można powiedzieć, że to rozkosz dla podniebienia. Zrobiłam go z sera ricotta i mascarpone, z dodatkiem białej czekolady.
Smak białej czekolady, w kremowym serniku to prawdziwa uczta dla smakoszy takiej czekolady. Do tego dodałam ciepłe truskawki co dopełniło smaku temu doskonałemu sernikowi.
Truskawki mrożę już od paru lat i mam zapas na zimowe dni, do deserów, śniadania czy koktajli.
Warto ten sernik zrobić dzień wcześniej przed podaniem bo masa jest delikatna i dobrze jest ją schłodzić w lodówce całą noc.
Składniki:
400 g serka mascarpone,
500 g sera ricotta,
400 g białej czekolady,
100 ml śmietanki 30 %,
5 jajek,
100 g cukru drobnego,
Łyżeczka cukru waniliowego,
Płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Truskawki mrożone
Wykonanie
W garnku podgrzewamy śmietankę, dodajemy kawałki czekolady i podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady, mieszając cały czas. Odstawiamy do wystudzenia.
Do miski dajemy sery, cukier, cukier waniliowy, mieszamy mikserem około 4 minuty – wszystkie składniki powinny być dobrze połączone. Jajka ubijamy osobno około 3 minut i dodajemy do sera. Następnie dodajemy wystudzoną czekoladę i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę serową wlewamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 70 minut. Wyłączamy piekarnik i studzimy tak sernik około 30 minut. Następnie otwieramy drzwi piekarnika i studzimy jeszcze 20 minut.
Po tym czasie, wyjmujemy sernik z formy i studzimy – wystudzony dajemy do lodówki na całą noc.
Truskawki podgrzewamy i podajemy z sernikiem.
sernik i truskawki, pyszna para:)
Doskonała para 🙂