Kotlety z ziemniaków i szpinaku

Szybkie i pyszne danie na obiad i kolację .

Są to kotlety dla miłośników bezmięsnych  dań. Jeśli zostają nam ziemniaki z poprzedniego dnia to możemy je wykorzystać do zrobienia takich pysznych, lekkich kotletów.

Do ziemniaków możemy dodać różne dodatki : natkę pietruszki, bazylię lub inne zioła. Takie, bezmięsne kotlety są lekkie, można  je zrobić jako dodatek do mięsa.

Ja dodałam do takich kotletów  sos czosnkowy z jogurtem naturalnym oraz sałatkę z pomidorów.

Było pysznie i lekko

kotszpin-014

Składniki

Ugotowane ziemniaki  6-8 sztuk

10 dag startego sera mozarella

30 dag szpinaku,

2 ząbki czosnku,

1 jajko,

Bułka tarta,

Olej do smażenia,

Sól, pieprz

Wykonanie

Jeśli nie mamy ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, to gotujemy je w łupinach do miękkości.

Szpinak myjemy, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dajemy wyciśnięty czosnek, szpinak i dusimy około 5-7 minut.

Ziemniaki, obieramy ze skóry, dajemy do blendera, dodajemy szpinak, jajko, sól, pieprz i krótko blendujemy.  Przekładamy masę do miski, dodajemy starty ser mozarella, mieszamy.

Z masy ziemniaczano-szpinakowej formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej.  Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety około 4 minut z każdej strony.

Podajemy z sosem czosnkowym i sałatką lub np. z zazikami.

 kotszpin-020 kotszpin-027

Warzywa psiankowate 2014

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. wrzesień 4
    Odpowiedz

    Wspaniałe kotleciki. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.