Śledzie z suszonymi pomidorami, papryczką chilli i olejem lnianym

Moje śledzie w tym roku robię z ulubioną przez mnie papryczką chilli. Tym razem zrobiłam je z suszonymi pomidorami, papryczką i olejem lnianym. Olej lniany jest dobry do śledzi, ma trochę innym smak od tradycyjnego rzepakowego czy słonecznikowego. Poza tym olej lniany jest zdrowy, zawiera dużą dawkę kwasu OMEGA 3 i wiele innych cennych składników, ważnych dla naszego zdrowia.

Tak przygotowane śledzie można przechować w słoiczku, w lodówce do Świąt.

Wiem, że nie wszyscy są miłośnikami ostrych potraw dlatego następna propozycja śledziowa będzie zupełnie w innych klimatach i smakach. Zdradzę tylko, że będzie żurawina i cynamon… To do następnych wariacji śledziowych.

DSC_0954

Składniki

5-6 śledzi z bazy śledziowej,

4-5 plastrów suszonych pomidorów,

2 cebule szalotki,

1 papryczka chilli,

Olej lniany,

Sól, pieprz,

Wykonanie:

Cebulkę kroimy w talarki i lekko solimy, odstawiamy by zmiękła – jak wypuści sok odcedzamy. Papryczkę chili myjemy i kroimy w paseczki. Suszone pomidory też kroimy w plastry. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki.

Na półmisek wykładamy śledzie, dodajemy cebulę, papryczkę, suszone pomidory, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i na koniec polewamy olejem lnianym. Podajemy z chlebem domowej produkcji.

 DSC_0937 DSC_0947

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.