Kruche babeczki choinki z serkiem i orzechami włoskimi

Jeśli nie macie czasu na pierniki, pierniczki i inne  czasochłonne ciasta, jest to przepis dla was. Wyrobienie kruchego ciasta zajmuje chwilę czasu, a babeczki z choinką pysznie pachnące orzachami i wanilią rozbudzą świąteczne klimaty w waszym domu. Do farszu można też dodać suszonej żurawiny lub rodzynek, by był jeszcze bardziej aromatyczny.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na około 30 sztuk babeczek

30 dag mąki,

200 g masła,

3 żółtka,

1 całe jajko,

10 dag cukru pudru,

¾ szklanki orzechów włoskich – rozdrobnionych,

200 g twarogu,

2 żółtka

3 łyżeczki cukru waniliowego,

4 łyżki cukru pudru,

Około ½ szklanki śmietany 18 %

Wykonanie

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, żółtka, jajko, cukier i wyrabiamy ciasto. Gotowe przekładamy do lodówki na około 40 minut.

W misce mieszamy na jednolitą masę – twaróg z cukrem waniliowym, cukrem pudrem, żółtkami.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 2 części, z tym , że jedna musi być większa ( do foremek ) a druga mniejsza na choinki. Ciasto do foremek  wałkujemy na grubość około 5-6 mm; foremki na babeczki smarujemy olejem i wykładamy ciasto do foremek. Drugie ciasto też wałkujemy ale trochę cieniej i wykrawamy z niego choinki. Następnie dajemy do foremek babeczkowych po 1-2 łyżeczki masy serowej   i trochę rozdrobnionych orzechów włoskich. Każdą babeczkę przykrywamy  choinką i pieczemy około 25 minut.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.