Ciasteczka Orzeszki

Te ciasteczka to tradycja świąteczna w moim rodzinnym domu. Nikt chyba nie wyobraża sobie świąt bez orzeszków. W prawdzie są nieco czasochłonne, ale smakują rewelacyjnie i są warte poświęcenia czasu. Od kiedy pamiętam na stole były kocie oczka i właśnie orzeszki.

Można je przygotować w tradycyjnej, żeliwnej patelni – formie do ciasteczek, lub w dostępnych od jakiegoś czasu foremkach np. silikonowych, do upieczenia w piekarniku.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ciasto:

60 dag mąki

20 dag masła

12 dag cukru pudru

1 jajko

2 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sok z cytryny około 2 łyżki

masa:

3/4 szklanki wody

3/4 szklanki cukru

1/2 kostki masła

1 szklanka mielonych orzechów

2 płaskie  łyżki kakao

mleko w proszku około 2 i pół szklanki

Wykonanie

Mąką przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, masło i siekamy. Następnie dodajemy jajko i żółtka  oraz sok z cytryn. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na pół godziny – godzinę.

Foremki na orzeszki smarujemy masłem. Małe kawałki odrywamy z ciasta i nakładamy do foremek i oblepiamy foremkę. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 12-15 minut ( ciasto ma się lekko zarumienić przy brzegach foremek.

Przygotowujemy masę:

 Wodę zagotowujemy z cukrem jak zacznie wrzeć dodajemy masło, następnie   dodajemy mielone orzechy i kakao i mieszamy całość. Garnek zdejmujemy z ognia i do lekko ostudzonej masy dodajemy mleko w proszku około 2 i pół szklanki. Gdyby masa była za rzadka dodajemy więcej mleka w proszku odpowiednio do gęstości. Gdy masa wystygnie będzie bardziej gęsta. Wystudzoną nadziewamy orzeszki.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. janina
    Luty 11
    Odpowiedz

    dobrze wyglądaja otoczone w cukrze pudrze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.