Takie wielkanocne wersje bezy wymyśliła moja córka. Wbrew pozorom jest to bardzo szybki deser do wykonania, jedynie suszenie bez wymaga trochę czasu. Te urocze bezowe gniazdka z czekoladowymi jajeczkami przypadły do gustu dorosłym, ale przede wszystkim zajadali się nimi moi mali siostrzeńcy.
Wielkanoc już co prawda za nami ale co szkodzi by upiec takie gniazda i podać na przykład z konfiturą lub bitą śmietaną?
Składniki:
7 białek,
25 dag cukru drobnego,
Łyżeczka mąki ziemniaczanej,
Kolorowe jajeczka
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą soli. Jak piana będzie sztywna, powoli dosypujemy cukier i ubijamy tak długo aż masa będzie lśniąca. Na koniec dodajemy przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną i delikatnie wszystko mieszamy aż dobrze się połączy.
Na dwóch szerokich blachach rozkładamy papier do pieczenia.
Dobrze ubitą, lśniącą pianę z białek przekładamy do rękawa z ozdobną końcówką i wyciskamy, tworząc koła.
Wkładamy do piekarnika 2 blachy z bezikami i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni C. Pieczemy najpierw 20 minut w tem. 150 stopni a następnie przekładamy blachy i pieczemy jeszcze 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 110 stopni i suszymy beziki około 1 godziny. Wyłączamy piekarnik i czekamy jeszcze 30 minut aż ostygną.
bardzo fajny, świąteczny deserek!