Gniazda bezowe

Takie wielkanocne wersje bezy wymyśliła moja córka. Wbrew pozorom jest to bardzo szybki deser do wykonania, jedynie suszenie bez wymaga trochę czasu.  Te urocze bezowe gniazdka z czekoladowymi jajeczkami przypadły do gustu dorosłym, ale przede wszystkim zajadali się nimi moi mali siostrzeńcy.

Wielkanoc już co prawda za nami ale co szkodzi by upiec takie gniazda i podać na przykład z konfiturą lub bitą śmietaną?

 P1020587

 P1020573-001 

Składniki:

7 białek,

25 dag cukru drobnego,

Łyżeczka mąki ziemniaczanej,

Kolorowe jajeczka

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą soli. Jak piana będzie  sztywna, powoli dosypujemy cukier  i ubijamy tak długo aż  masa będzie lśniąca. Na koniec dodajemy przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną i delikatnie wszystko mieszamy aż  dobrze się połączy.

Na dwóch szerokich blachach rozkładamy papier do pieczenia.

Dobrze ubitą, lśniącą  pianę z białek przekładamy do rękawa z ozdobną końcówką i wyciskamy, tworząc koła.

Wkładamy do piekarnika 2 blachy z bezikami i zmniejszamy temperaturę piekarnika  do 150 stopni C. Pieczemy  najpierw 20 minut w tem. 150 stopni a następnie przekładamy blachy i pieczemy jeszcze 20 minut. Następnie zmniejszamy  temperaturę piekarnika do 110 stopni i suszymy beziki około 1  godziny. Wyłączamy piekarnik i czekamy jeszcze  30 minut aż ostygną.

P1020571

P1020591-001

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.