Frittata ze szpinakiem, bazylią i serem mozarella

Frittata to dobre i szybkie danie na ciepłą kolację. Jeśli przychodzicie do domu po pracy i macie ochotę zjeść  coś ciepłego to proponuję zrobić frittatę np. ze szpinakiem, bazylią i papryczką chilli.

Frittata jest szybka do zrobienia a jednocześnie bardzo syta.

Tym razem przygotowałam frittatę z moim ulubionym szpinakiem. Do tego dodałam świeże listki bazylii, więc danie pachniało letnim, śródziemnomorskim klimatem. A ponieważ lubię pikantne dania dodałam do tego papryczkę chilli – było pysznie.

Ser mozarella dopełnił smak i konsystencję frittaty.

DSC_0182

Składniki na duża patelnię:

5 jajek,

2 łyżki jogurtu naturalnego,

30 dag świeżego szpinaku,

Parę listków świeżych listków bazylii,

1 cebula,

Papryczka chilli,

Sól, pieprz,

Łyżka oliwy

Wykonanie:

Szpinak myjemy i  suszymy. Papryczkę chilli myjemy, przekrawamy, wyjmujemy pestki i kroimy w małe plasterki.  Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na oliwie około 5 min. Następnie dodajemy papryczkę chilli, szpinak i dusimy jeszcze 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem.

W misce ubijamy jajka, do których dodajemy duszony szpinak z cebulą, papryczką chilli, parę listków bazylii oraz  na koniec jogurt, sól, pieprz ( musi być dobrze doprawione) i wlewamy na patelnię do usmażonych warzyw.

Przykrywamy pokrywką i dusimy  4 minuty, następnie do frittaty dodajemy ser mozarella i dusimy jeszcze pod przykryciem około 7 min na małym ogniu.

DSC_0226

DSC_0187

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.