Chaczapuri adżarskie

Już kiedyś Wam pisałam, że kupiłam sobie fajną książkę (Gruziński smak) o kuchni gruzińskiej i obiecałam Wam ciekawe przepisy i dania z tej kuchni.

Książką jestem zafascynowana bo są tam wspaniałe opowieści o Gruzji, jej klimatach, smakach, potrawach i fantastycznych ludziach.

Dzisiaj przepis na chaczapuri czyli chleb z serem a w dosłownym tłumaczeniu chleb  z twarogiem. Przeczytałam, że jest  to jedna z najwspanialszych potraw Gruzji, i ważna dla gruzińskiej kuchni tak jak pizza dla Włochów. Jest zresztą trochę podobna do pizzy, czyli nie wymaga zbyt wielu składników-  podstawą są  tak naprawdę  mąka pszenna i sery. Wyczytałam w tej książce,  że w Gruzji każda gospodyni ma swoją  własną recepturę i sposób wykonania   chaczapuri  i dlatego w każdym domu smakuje inaczej.

Przepis na oryginalne gruzińskie chaczapuri można dość krótko i prosto określić – trzeba wziąć  dużo dobrego sera i ciasto drożdżowe.

Moja wersja to chaczapuri adżarskie, które spodobało mi się ze względu na kształt (łódki) i dodane jajko. Mam nadzieję, że skorzystacie z moich inspiracji kuchnią gruzińską.

DSC_1364

Składniki na ciasto 2 duże sztuki:

300g mąki pszennej,

szczypta soli,

szczypta cukru,

4 dkg drożdży,

¾ szklanki  ciepłej wody,

3 łyżki kefiru,

2 łyżki oliwy,

Ser mozarella- około 100 g,

Ser kozi – około 100 g

2 jajka,

Sól, pieprz

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy rozczyn: w ½ szklanki ciepłej wody rozpuszczamy drożdże ze szczyptą soli i łyżeczką cukru. Do  naczynia wsypujemy  mąkę, sól, oliwę, kefir, rozczyn drożdżowy, resztą ciepłej wody i wyrabiamy ciasto  ręcznie około 5 min – ciasto musi być gładkie i elastyczne. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – około 40 – 50 minut.

Jak ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę, podsypujemy mąką, tyle, aby ciasto się wyrabiało i było  elastyczne  – wyrabiamy 5-8 minut.

Ciasto dzielimy na dwie porcje, rozwałkowujemy i  formujemy z każdej łódki średniej  wielkości – dwie przeciwległe krawędzie zawijamy do środka tworząc z nich „burty”, następnie zlepiamy je ze sobą w pobliżu „ dzioba” i „ rufy”.  Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia około 10 minut. Następnie na każdą  porcję dajemy do środka pokruszone sery – kozi i mozarella.

Piekarnik nagrzewamy do 50 stopni  a następnie jak włożymy placki do piekarnika,  to zwiększamy do temperatury 210 stopni  i pieczemy około 20  minut. Placki powinny się lekko zrumienić. Wyjmujemy placki i do każdego wybijamy po jajku i pieczemy jeszcze około 5 minut – aż białko się zetnie ale nie upiecze na twardo – powinno być lejące.

Podajemy gorące.

 DSC_1373 DSC_1357

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.