Naleśniki kukurydziano-pszenne z pikantnym nadzieniem meksykańskim

Miesiąc kwiecień to u mnie miesiąc bez mięsa. Jeśli myślicie, że to jakiś problem to muszę Was zdziwić. Bez mięsa można zrobić tyle pysznych dań, o różnych smakach, z różnymi  pysznymi dodatkami. Są zdrowe, lekkie i smakują wybornie.

Dzisiaj mam naleśniki z mąki kukurydziano-pszennej z dodatkiem farszu meksykańskiego.  Ciasto zrobiłam z mąki kukurydzianej z dodatkiem mąki pszennej bo wtedy ciasto lepiej się klei i smaży, jak dodamy mąkę pszenną.

Farsz jest pikantny z dodatkiem świeżej kolendry i wszystko zapieczone w aromatycznym sosie pomidorowym. Po prostu pycha…

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na ciasto:

300 g mąki kukurydzianej,

100 g  mąki pszennej,

szczypta soli,

1 szklanka  gazowanej  wody,

 1/2 szklanki mleka,

2 jajka

farsz:

mała puszka kukurydzy,

mała puszka czerwonej fasoli,

1 marchew,

1 papryka

Sól, pieprz,

1 papryczka chilli,

Świeża kolendra,

3 ząbki czosnku,

 cebula,

½ szklanki kaszy jaglanej,

200 ml sosu pomidorowego,

150 g sera mozarella

Wykonanie

Do jednego naczynia wsypać mąkę,  sól, gazowaną  wodę, mleko, jajka. Wyrabiać ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.

Na patelni smażymy  cienkie naleśniki.

Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, następnie przelewamy wrzątkiem i gotujemy w
1 ½ szklanki  wody.

Cebulę, paprykę,  kroimy w drobną kostkę a marchew ścieramy na grubym tarku.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę, wyciśnięty czosnek, paprykę, papryczkę chilli pokrojoną w plasterki, startą marchew i podsmażamy wszystko około 5 minut. Na koniec dodajemy odcedzoną kukurydzę i fasolę – dusimy jeszcze około 4 minut. Dodajemy pokrojoną kolendrę, kaszę jaglaną  i doprawiamy solą i pieprzem.

Sos pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem i świeżą kolendrą.

Na każdy naleśnik nakładamy farsz i zawijamy. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy sos pomidorowy, posypujemy startym serem  mozarella, przykrywamy   i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15  minut.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.