Kotlety mielone mogą mieć dużo postaci i smaków. Lubię eksperymentować z dodatkami do takich kotletów bo zawsze jestem ciekawa co z takiego eksperymentu wyjdzie.
Dzisiaj takie właśnie kotlety, postanowiłam je doprawić kminem rzymskim, który dodaje potrawom, szczególnie mięsnym aromatu i trochę egzotycznego smaku. Zawinęłam kotleciki w pikantną i równie aromatyczną kiełbasę chorizo i zapiekałam. Do tego ziemniaki pieczone z ziołami i sałatką wiosenną i było pyszne mięsne danie.
Sałatka i rzodkiewka jest już od Majlertów więc jest zdrowa i smaczna. Nie wiem jak Wy ale ja dobrą rzodkiewkę kroję do sałatki razem z łodygami i liśćmi.
Taką zieloną sałatkę robię w ulubionej wersji ( w moim rodzinnym domu tak się jadało) ze śmietaną wymieszaną z solą i sokiem z cytryny.
Składniki
70 dag mięsa mielonego indyka
1 jajko,
1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego,
2 ząbki czosnku,
Sól, pieprz,
Duże plastry kiełbasy chorizo – około 10-12 sztuk,
Olej do smażenia
1 kg ziemniaków,
Sól, pieprz,
Łyżeczka tymianku,
Oliwa,
3 -4 ząbki czosnku
Wykonanie
Mięso z piersi indyka myjemy i mielimy. Do miski z mięsem dodajemy czosnek (wyciśnięty) wbijamy jajko, dodajemy kmin, sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Gotową masę odstawiamy na godzinę do lodówki, aby składniki „się przegryzły”.
W między czasie przygotowujemy ziemniaki.
Ziemniaki dokładnie myjemy wręcz solidnie szorujemy i kroimy na połówki, ćwiartki ( w zależności jak są duże) a następnie nacinamy w paski każdy kawałek. Czosnek obieramy. Tak przygotowane dajemy do dużej miski, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i mieszamy. Na blasze z piekarnika układamy papier do pieczenia. Na to dajemy ziemniaki . Drugi papier do pieczenia moczymy w wodzie i nakrywamy nim ziemniaki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ziemniaki na niższą półkę i pieczmy pod przykryciem około 1 ½ godziny. Następnie zdejmujemy papier z ziemniaków, ustawiamy na funkcji grill i pieczemy jeszcze 15- 20 minut aż ziemniaki będą zarumienione.
Teraz czas na kotleciki. Ze schłodzonej masy wilgotnymi dłońmi formujemy małe wałeczki długości około 8 cm i mniej więcej 2,5 cm grubości. Każdy wałeczek mięsa zawijamy w plaster kiełbasy chorizo.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krótko z każdej strony mięso w chorizo.
Podsmażone kawałki mięsa z chorizo układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170m stopni około 15- 20 minut.
Podajemy z ziemniakami i sałatką wiosenną.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz