Tort Canelloni

Jeśli chcecie zaskoczyć gości lub rodzinę wyjątkowym daniem to proponuję przygotować tort ale bynajmniej nie słodki lecz z makaronu canelloni z farszem mięsno-cukiniowym.

Jest to tort, który smakuje wybornie ale też wygląda wyjątkowo.

Ważne w przygotowaniu takiego tortu jest podgotowanie makaronu tak aby nie był zbyt miękki lecz lekko tylko ugotowany i skropienie go olejem aby się nie skleił. Ponadto dodajemy sos beszamelowy, który wleje się pomiędzy rurki i doda miękkości makaronowi.

Całość zapiekamy w tortownicy i mamy pyszny, wytrawny tort.

Taki tort można zrobić na imieniny lub urodziny bo przecież nie wszyscy lubią słodkości.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

Opakowanie makaronu rurki – typu canelloni

Farsz: 

700 g mięsa mielonego indyka,

 Karton sosu pomidorowego (typu passata),

1 mała cukinia,

Łyżeczka suszonego oregano,

1 mała cebula,

Sól

Pieprz

2 ząbki czosnku

Oliwa,

300 g sera mozarella,

Sos beszamelowy:

2 szklanki mleka

2 czubate łyżki mąki pszennej

15 dag masła

Sól i pieprz

Wykonanie:

Cukinię myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, startą cukinię i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu. Następnie dodajemy mięso i mieszamy energicznie aby się rozdrobniło. Do podsmażonego mięsa wlewamy sos pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dusimy pod przykryciem około 25min od czasu do czasu mieszając.

Makaron canelloni gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut od momentu jak zacznie wrzeć, mieszając delikatnie aby rurki nie skleiły się. Lekko podgotowany odcedzamy i skrapiamy olejem aby rurki wysychając nie skleiły się i studzimy.

Tortownicę smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia.

Rurki canelloni kroimy na dwie części i do każdej dajemy farsz mięsny. Układamy na stojąco w tortownicy. Tak robimy aż cała tortownica zapełni się rurkami z farszem.

Przygotowujemy sos beszamelowy.

W garnku (najlepiej z grubszym dnem), roztapiamy masło, dodajemy mąkę energicznie mieszając całość.  Chwilę podsmażamy to razem, dodajemy stopniowo mleko, mieszając całość trzepaczką aby nie powstały grudki. Dodajemy sól i pieprz, doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu, cały czas mieszając gotujemy ok. 3- 4min.

Gotowy sos wylewamy na tort z canelloni, przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 – 40 minut.

Ser mozarella ścieramy na grubych oczkach.

Po 30- 40 minutach wyjmujemy tort, posypujemy całość serem mozarella i zapiekamy jeszcze około 10 minut aż ser się roztopi i zarumieni – bez przykrycia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.