Jeśli chcecie zaskoczyć gości lub rodzinę wyjątkowym daniem to proponuję przygotować tort ale bynajmniej nie słodki lecz z makaronu canelloni z farszem mięsno-cukiniowym.
Jest to tort, który smakuje wybornie ale też wygląda wyjątkowo.
Ważne w przygotowaniu takiego tortu jest podgotowanie makaronu tak aby nie był zbyt miękki lecz lekko tylko ugotowany i skropienie go olejem aby się nie skleił. Ponadto dodajemy sos beszamelowy, który wleje się pomiędzy rurki i doda miękkości makaronowi.
Całość zapiekamy w tortownicy i mamy pyszny, wytrawny tort.
Taki tort można zrobić na imieniny lub urodziny bo przecież nie wszyscy lubią słodkości.
Składniki:
Opakowanie makaronu rurki – typu canelloni
Farsz:
700 g mięsa mielonego indyka,
Karton sosu pomidorowego (typu passata),
1 mała cukinia,
Łyżeczka suszonego oregano,
1 mała cebula,
Sól
Pieprz
2 ząbki czosnku
Oliwa,
300 g sera mozarella,
Sos beszamelowy:
2 szklanki mleka
2 czubate łyżki mąki pszennej
15 dag masła
Sól i pieprz
Wykonanie:
Cukinię myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, startą cukinię i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu. Następnie dodajemy mięso i mieszamy energicznie aby się rozdrobniło. Do podsmażonego mięsa wlewamy sos pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dusimy pod przykryciem około 25min od czasu do czasu mieszając.
Makaron canelloni gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut od momentu jak zacznie wrzeć, mieszając delikatnie aby rurki nie skleiły się. Lekko podgotowany odcedzamy i skrapiamy olejem aby rurki wysychając nie skleiły się i studzimy.
Tortownicę smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia.
Rurki canelloni kroimy na dwie części i do każdej dajemy farsz mięsny. Układamy na stojąco w tortownicy. Tak robimy aż cała tortownica zapełni się rurkami z farszem.
Przygotowujemy sos beszamelowy.
W garnku (najlepiej z grubszym dnem), roztapiamy masło, dodajemy mąkę energicznie mieszając całość. Chwilę podsmażamy to razem, dodajemy stopniowo mleko, mieszając całość trzepaczką aby nie powstały grudki. Dodajemy sól i pieprz, doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu, cały czas mieszając gotujemy ok. 3- 4min.
Gotowy sos wylewamy na tort z canelloni, przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 – 40 minut.
Ser mozarella ścieramy na grubych oczkach.
Po 30- 40 minutach wyjmujemy tort, posypujemy całość serem mozarella i zapiekamy jeszcze około 10 minut aż ser się roztopi i zarumieni – bez przykrycia.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz