To danie wymyśliłam którejś niedzieli jak miałam mieć gości na obiad i mając mały kawałek łososia, brokuł, zastanawiałam się co zrobić aby było dobre danie dla paru osób i do tego smaczne. Przeszukałam nawet Internet i swoje książki kucharskie ale nic nie znalazłam. Wtedy przyszedł mi do głowy pomysł na risotto, które lubię i wiedziałam, że goście też lubią, z łososiem i brokułami. Risotto było dodatkowo z parmezanem i świeżymi listkami bazylii więc pachniało słońcem, latem….
Łososia doprawiłam sosem sojowym, czosnkiem i odkrytym niedawno pieprzem cytrynowym – po prostu rewelacja. Filety dosłownie obtoczyłam w tym pieprzu co dało w połączeniu z sosem sojowym i czosnkiem niebiański smak łososiowi.
Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie wymyślanie dań. Mam 3-4 składniki i jak wyjdzie z tego coś pysznego, to mam ogromną frajdę.
To danie smakowało moim gościom 🙂 więc dzielę się nim z Wami.
Składniki
Około 1 ½ szklanki ryżu do risotto,
1 cebula,
4 ząbki czosnku,
Bulion warzywny – około 1 – 1 ½ litra,
3 łyżki masła,
Starty ser parmezan,
Łyżka pokrojonych świeżych liści bazylii.
Filet z łososia – około 500g,
2 łyżki pieprzu cytrynowego,
Brokuł.
2 łyżki sosu sojowego,
oliwa,
sól , sok z 1 cytryny,
Wykonanie
Brokuł myjemy i gotujemy około 4 minut od momentu jak zacznie wrzeć – nie może być zbyt rozgotowany. Odcedzamy i studzimy.
Filet łososia czyścimy z ości ( jeśli są) myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki ( prostokąty ), następnie polewamy kawałki łososia sosem sojowym, nacieramy wyciśniętym czosnkiem ( 2 ząbki) i posypujemy solidnie pieprzem cytrynowym. Tak przygotowane filety smażymy na patelni, na średnim ogniu, na oliwie – około 3 minuty z każdej strony. Usmażone, rozdrabniamy na jeszcze mniejsze kawałki, dodajemy brokuł, też podzielony na małe koszyczki, doprawimy solą, sokiem z cytryny i mieszamy – już nie smażymy.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i pokrojony w kostkę czosnek ( 2 ząbki), dusimy na małym ogniu 2 minuty. Po tym czasie dajemy ryż , chwilkę smażymy a następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) i dokładnie mieszamy. Jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Kontynuujemy te czynności około 15 -20 minut aż ryż będzie aldente. Na koniec dodajemy parmezan i świeżą bazylię i mieszamy.
Łososia z brokułem podgrzewamy i podajemy z risotto.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz