Łosoś ze szparagami z posypką z liści bazylii i czosnku

Fascynacji szparagami ciąg dalszy, można powiedzieć, patrząc na moją kolejną propozycję na danie ze szparagami. Do tego jest łosoś, którego, jak zauważyliście też lubię i wyszło pyszne i zdrowe jedzenie.

Jak już Wam pisałam co jakiś czas staram się urozmaicać podawanie łososia bo jemy go często. Tym razem była to moja koncepcja na połączenie moich dwóch ulubionych składników i muszę Wam powiedzieć, że wyszło to coś naprawdę wyjątkowego.

Pomysły na różne dodatki rodziły się w trakcie przygotowywania  np. dodanie soku z limonki zamiast z cytryny oraz połączenie listków bazylii z duszonym czosnkiem ze smażenia szparagów i posypanie tym łososia, okazało się być rewelacyjnym pomysłem. Do takiego dania nie potrzeba już żadnych dodatków w postaci ziemniaków czy  ryżu, kaszy.

DSC_4937

Składniki na 4 porcje

Filet z łososia – około 50 dag

Sól, biały pieprz,

Sok z 2 limonek,

Szparagi – 1 pęczek,

2 łyżki masła,

4 ząbki czosnku,

Papryczka chilli,

oliwa,

Sól, Świeżo zmielony pieprz,

Listki świeżej bazylii,

½ szklanka białego wina,

Ser parmezan

Wykonanie

Szparagi cienko obieramy (pomijając główki) i odcinamy zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, obrane i wymyte szparagi, papryczkę chilli, sól, pieprz i dusimy 5 minut obracając od czasu do czasu szparagi. Po 5 minutach dodajemy białe wino i dusimy jeszcze 3 minuty. Po uduszeniu szparagów, wyjmujemy z patelni podduszony czosnek, który dodamy potem do listków bazylii i posypiemy tym łososia.

W między czasie przygotowujemy łososia. Filet z łososia myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki; doprawiamy solą, białym pieprzem i sokiem z 1 limonki. Patelnię grillową lub zwykłą rozgrzewamy, smarujemy oliwą i smażymy filet z łososia po 3- 4 minuty z każdej strony.

Listki bazylii kroimy na małe kawałki, dodajemy pokrojony czosnek ze smażenia ze szparagami i mieszamy.

Na talerz nakładamy szparagi  na to  dajemy zgrillowanego łososia, posypujemy całość listkami bazylii z czosnkiem i skrapiamy sokiem z limonki. Ja dodałam jeszcze starty ser parmezan. Pycha 🙂

 DSC_4921-001 DSC_4934

Grilluj z łososiem norweskim!

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.