Łosoś w tej wersji stał się ostatnio naszym ulubionym. Bazylia ze śmietaną świetnie się komponuje ze smakiem ryby. Aromat w trakcie pieczenia jest fajnie ziołowy – bazyliowy i przenosi nas w ciepłe klimaty. Ryba jest prosta i szybka w przygotowaniu i nie ma wielkiego bałaganu w trakcie jej przygotowywania.
Składniki
500 g filetów łososia
1,5 łyżeczki pieprzu białego
1 łyżeczki soli,
sok z jednej cytryny,
1 małe opakowanie śmietany 12%,
Mały pęczek bazylii,
Łyżka suszonej bazylii
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Łososia myjemy, suszymy, dzielimy na kawałki, doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do naczynia żaroodpornego układamy kawałki łososia. Polewamy oliwą, przykrywamy i pieczemy około 10 minut.
W miseczce mieszamy śmietanę, sól, pieprz, bazylię świeżą drobno pokrojoną i suszoną. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy łososia. Całość przykrywamy folią aluminiową – lepiej się piecze pod przykryciem, ryba nie wysycha. Wstawiamy piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. Podajemy np. z ryżem i zielona sałatką.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz