Łosoś z sosem majonezowym i owocami granatu

Szybki a zarazem smaczny sposób na danie z łososiem. Pomysł podsunęła mi jedna z moich czytelniczek, podpowiadając w komentarzu, pod jednym z moich dań z łososiem, żeby spróbować posmarować łososia majonezem. Ja dodatkowo dodałam jeszcze papryczkę chilli, owoce granatu i wyszło przepysznie. Początkowo miałam wątpliwości co do majonezu jako dodatku do pieczonego łososia ale to była dobra podpowiedź. Dziękuję za fajny pomysł bo łosoś był soczysty, mokry i wszystkim smakował.

Zachęcam do wypróbowania; jest wyjątkowo dobry i szybko się go przygotowuje. Na niedzielny obiad lub ciepłą kolację jak znalazł.

DSC_0166

Składniki

Około 600 g filetów łososia

pieprz biały

sól,

sok z jednej cytryny,

szczypta suszonej papryczki chilli,

3-4 łyżki majonezu,

Owoce granatu

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Łososia myjemy, suszymy, dzielimy na kawałki, doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do naczynia żaroodpornego układamy kawałki  łososia. Każdy kawałek smarujemy majonezem, posypujemy papryczką, owocami granatu, przykrywamy i pieczemy około 25 – 30 minut.

Podajemy np. z ryżem, tłuczonymi ziemniakami i zielona sałatką.

 DSC_0159 DSC_0174

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.